AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Veel onbekend werk bij Rossini in Wildbad

Rossini in Wildbad haalt deze zomer heel wat onbekend repertoire uit de kast. Het belantofestival in het Duitse kuuroord brengt producties van onder meer Demetrio e Polibio, Il conte di Marsico, Sigismondo, Le Comte Ory en Bianca e Gernando.

Het Königliches Kurtheater in Bad Wildbad. (© Elias Glatzle)
Het Königliches Kurtheater in Bad Wildbad. (© Elias Glatzle)

Bad Wildbad is een kuuroord in het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het ligt niet ver van Baden-Baden, een ander bekend oord voor klassiekemuziekliefhebbers.

Ooit maakte Gioachino Rossini een kuurreis naar Bad Wildbad. Dat historische gegeven was in 1989 aanleiding tot de oprichting van het festival Rossini in Wildbad. Twee jaar later nam Jochen Schönleber het intendantschap op zich. Onder zijn artistieke leiding groeide het evenement uit tot het tweede grote Rossini-festival, naast het bekende Rossini-festival in Pesaro. Schönleber viert dit jaar zijn 25ste jaar als intendant.

In de afgelopen 25 jaar voerde Rossini in Wildbad vele rariteiten uit het belcantorepertoire op; van Rossini, maar ook van verwante componisten. Diverse producties werden op cd of dvd uitgebracht, waaronder een uitvoering van Il viaggio a Reims in 2014, waar Place de l’Opera verslag van deed. Place de l’Opera was ook aanwezig bij de edities van 2012 en 2013.

Samen met muzikaal leider Antonino Fogliani heeft Schönleber voor deze zomer bovengemiddeld veel onbekend repertoire geprogrammeerd. Het programma begint met een Auftakt (opmaat) van 8 t/m 10 juli. Op 14 juli begint het eigenlijke festival, dat tot en met 24 juli zal plaatsvinden in het Königliches Kurtheater en de Trinkhalle van Bad Wildbad.

Onder leiding van Luciano Acocella wordt Rossini’s allereerste opera – de tweeakter Demetrio e Polibio – opgevoerd. Nicola Berloffa ensceneert de productie in het Kurtheater, met onder anderen Sofio Mchedlishvili en Victoria Yarovaya in de hoofdrollen. Te zien op 9, 17 en 22 juli.

Intendant Schönleber ensceneert zelf een productie van Il conte di Marsico, een opera van Giuseppe Balducci voor zes jonge zangeressen, een vrouwenkoor en drie piano’s. De opera werd “in onze tijd” nog niet eerder opgevoerd, aldus het festival. De productie wordt verzorgd door het Teatro Sarrià en Concertante Barcelona. Te zien op 10, 16 en 23 juli.

Het hoofdmaal van de 28ste editie van het festival is een productie van Rossini’s romantische opera Sigismondo uit 1814. Margarita Gritskova, Silvia Dalla Benetta en Kenneth Tarver zingen de hoofdrollen, Schönleber regisseert en Fogliani dirigeert. Te zien op 14, 16 en 24 juli.

Iets bekender dan voorgaande titels is Le Comte Ory, de voorlaatste opera van Rossini, geschreven in Parijs. Rossini putte voor de muziek uit zijn eerdere opera Il viaggio a Reims. Het festival brengt de Franstalige komedie met jonge stipendiaten van de Akademie BelCanto. Luciano Acocella dirigeert en Nicola Berloffa regisseert. Te zien op 17 en 22 juli.

Met Bianca e Gernando brengt het festival de enige opera van Bellini die nog geen moderne uitvoering heeft gehad. Bellini schreef het werk voor de fameuze tenor Rubini. Wildbad voert de opera uit met onder anderen Silvia Dalla Benetta, Vittorio Prato en Maxim Mironov. Te zien op 15 en 23 juli.

Maxim Mironov is ook te bewonderen in een soloconcert in de Trinkhalle. Hij eert Giovanni Battista Rubini en de hoge, zeer moeilijke aria’s die componisten voor hem schreven. Onder leiding van José Miguel Pérez Sierra zingt hij repertoire van onder anderen Rossini, Donizetti, Bellini, Niedermayer, Balducci en Pacini. Te zien op 21 juli.

Naast deze producties geeft de Akademie BelCanto diverse concerten. Ook staat een uitvoering van Stockhausens Stimmung op het programma, door het Dietburg Spohrs Ensemble.

Zie voor meer informatie de website van Rossini in Wildbad.

Vorig artikel

Lazin geeft concerten in Huis ten Haghe

Volgend artikel

Met besluit seizoen met Chéreaus Elektra

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.