BinnenkortFeatured

Seizoen Fred Luiten 2016/2017

De serie Barok Vocaal van Fred Luiten Concertorganisatie bevat komend seizoen vier concerten in het Concertgebouw in Amsterdam. Vocale gasten zijn onder anderen Karina Gauvin, Maarten Engeltjes en Philippe Jaroussky. Lees verder voor een overzicht.

De concerten van Fred Luiten vinden komend seizoen allemaal plaats in het Concertgebouw in Amsterdam. (© Leander Lammertink)
De concerten van Fred Luiten vinden komend seizoen allemaal plaats in het Concertgebouw in Amsterdam. (© Leander Lammertink)

Fred Luiten organiseert al jaren (subsidieloos) vocale barokconcerten in Nederland. Meestal in het Concertgebouw, maar soms ook in andere concertzalen. Zo besluit de concertorganisator zijn huidige seizoen op 23 juni met een soloconcert van Philippe Jaroussky in De Doelen in Rotterdam. De bekende countertenor zingt aria’s uit het zeventiende-eeuwse Italiaanse operarepertoire, begeleid door Ensemble Artaserse.

Jaroussky keert in het nieuwe seizoen van Fred Luiten terug, wederom met een soloconcert. Hij zingt in januari 2017 onder begeleiding van het Freiburger Barockorchester werk van Bach en Telemann.

Een andere countertenor, Maarten Engeltjes (onlangs uitgebreid geportretteerd door Place de l’Opera), opent het seizoen samen met sopraan Karina Gauvin. Zij zingen duetten en aria’s van Händel.

Het seizoen bevat verder het Weihnachtsoratorium van Bach in de maand december en als feestelijk hoogtepunt een verjaardagsconcert met en voor maestro Philippe Herreweghe op 14 mei 2017, die twee weken daarvoor 70 jaar wordt.

Hieronder een overzicht van alle vier de concerten:

Liefdesduetten en -aria’s van Händel
18 september 2016
Gezelschap: Il Pomo d’Oro
Dirigent: Maxim Emelyanychev
Solisten: Karina Gauvin (sopraan) en Maarten Engeltjes (countertenor)
Programma: fragmenten uit onder meer Solomon, Faramondo, Saul en Rodelinda.

Weihnachtsoratorium (J.S. Bach)
22 december 2016
Gezelschap: Kammerorchester Basel en Windsbacher Knabenchor
Dirigent: Martin Lehmann
Solisten: Sarah Wegener (sopraan), Wiebke Lehmkuhl (alto), James Gilchrist (tenor) en Tobias Berndt (bas).

Oratoria van Bach en Telemann
25 januari 2017
Gezelschap: Freiburger Barockorchester
Solist: Philippe Jaroussky (countertenor)
Programma: de Bach-cantate Ich habe genug en twee passiecantates van Telemann, aangevuld met instrumentaal werk uit de Brockes Passion van Händel.

Missa Brevis en Bach-cantates
14 mei 2017
Gezelschap: Collegium Vocale Gent
Dirigent: Philippe Herreweghe
Solisten: Dorothee Mields (sopraan), Damien Guillon (countertenor), Thomas Hobbs (tenor) en Peter Kooy (bas)
Programma: de Missa Brevis en twee cantates van Bach, geprogrammeerd ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van dirigent Philippe Herreweghe.

De concerten zijn los te bestellen of te boeken in drie verschillende series: Barok Vocaal, met alle vier de concerten; Grote Countertenors, met de concerten van Engeltjes en Jaroussky; Vocale Meesterwerken van Bach, met het Weihnachtsoratorium en het concert van Herreweghe.

Zie voor meer informatie de website van Fred Luiten Concertorganisatie.

Vorig artikel

Met besluit seizoen met Chéreaus Elektra

Volgend artikel

Herheim maakt spectaculaire Hoffmann

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.