BinnenkortNieuws

DNO haalt Guths Giovanni naar Amsterdam

Salzburg en Berlijn konden de afgelopen jaren al kennismaken met de productie, in mei haalt De Nationale Opera hem naar Amsterdam: Don Giovanni in de regie van Claus Guth. Christopher Maltman zingt net als in Salzburg en Berlijn de titelrol in Mozarts klassieker.

Campagnebeeld van Don Giovanni. (© Petrovsky & Ramone)
Campagnebeeld van Don Giovanni. (© Petrovsky & Ramone)

“Mozarts Don Giovanni is voor velen dé favoriete opera. Niet alleen vanwege de onaards mooie muziek, maar ook om smakelijke ingrediënten als seks, geweld, humor en spanning.” Met die woorden hoopt De Nationale Opera (DNO) de komende tijd veel operaliefhebbers naar Amsterdam te lokken, waar van 7 tot en met 29 mei Don Giovanni te zien is.

Don Giovanni is één van de drie grote Italiaanse opera’s die Mozart componeerde op teksten van Lorenzo Da Ponte. Het werk ging in 1787 in wereldpremière in Praag en groeide uit tot één van zijn allerpopulairste opera’s.

De opera vertelt het verhaal van de legendarische rokkenjager Giovanni, die op schaamteloze wijze het ene na het andere vrouwenhart verovert. Dat gaat lange tijd goed, totdat zijn misdaden hem achterhalen en de door hem vermoorde Commendatore als sprekend standbeeld op zijn deur klopt en hem naar de hel sleept.

Regisseur Claus Guth gaf in 2008 zijn lezing van Don Giovanni bij de Salzburger Festspiele. Hij plaatst het verhaal in “een draaiend nachtelijk bos”, waar “de psychologische kanten van een gewonde Don Giovanni met veel gevoel uitgewerkt worden”, aldus DNO. Guth was eerder bij DNO te gast voor een productie van Un ballo in maschera en zal komend seizoen Händels oratorium Jephtha regisseren.

Chef-dirigent Marc Albrecht leidt de reeks Amsterdamse voorstellingen. Hij staat voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera.

Christopher Maltman herneemt na optredens in Salzburg en Berlijn de rol van Don Giovanni. Hij zong eerder bij DNO in Don Carlo. Ook sopraan Sally Matthews was eerder te gast bij DNO, voor het laatst in Dialogues des Carmélites. Zij zingt nu de rol van Donna Anna.

De andere rollen worden ingevuld door Véronique Gens/Anett Fritsch (Donna Elvira), Sabina Puértolas (Zerlina), voormalig Opera Studio Nederland-lid Iurii Samoilov (Masetto), Adrian Sampetrean (Leporello), Juan Francisco Gatell (Don Ottavio) en Mika Kares (Il Commendatore).

De première is op 7 mei. Daarna zijn er nog zeven voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder een blik achter de schermen van Don Giovanni:

Vorig artikel

Balfes Satanella voor het eerst opgenomen

Volgend artikel

Met Pappano naar Egypte: een perfecte Aida

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.