BinnenkortNieuws

Koeien terug op de bühne

Een klein jaar na de wereldpremière in juni 2015 gaat de opera Koeien op tournee. Componist/musicus Misha Mengelberg nam ooit het initiatief en vrienden van de componist maakten er vorig jaar een voorstelling van. De opera is in mei in veertien theaters in het land te zien.

Scène uit de wereldpremière van Koeien bij het Holland Festival. (© Ben van Duin)
Scène uit de wereldpremière van Koeien bij het Holland Festival. (© Ben van Duin)

Het Holland Festival 2015 bracht de wereldpremière van Koeien, de opera die Misha Mengelberg had kúnnen schrijven. Hij werkte eind jaren tachtig van de vorige eeuw aan een libretto voor De Koeien. Voor die opera wilde hij echte koeien op het podium, of eventueel robots. De componist was daarover toen zelfs in gesprek met de TU Delft. Althans, dat beweerde hij.

De pianist/componist – die erom bekend stond dat hij er niet van hield zich in te spannen (op school zei hij al: “Let niet op mij, ik ben met pensioen”) – kwam nooit verder dan die eerste tekst. En muziek was er al helemaal niet. Maar toen Mengelberg vorig jaar 80 jaar werd, was dat aanleiding voor schrijver en regisseur Cherry Duyns om samen met componist Guus Janssen het werk alsnog op het podium te brengen. En zo kwam er, in de woorden van Duyns, “een libretto in Misha’s woorden, dat hij nooit zo gemaakt heeft, en muziek van Misha, die hij nooit zo geschreven heeft”.

Koeien is absurdistisch, zoals veel van Mengelbergs werk in de jaren dat hij samen met Han Bennink een improvisatieduo vormde en met de Instant Composers Pool de muziek vernieuwde. Hij werd in het begin van zijn loopbaan sterk geïnspireerd door de Fluxus-beweging.

Het verhaal van Koeien draait om een boer, die weliswaar een boerin naast zich heeft, maar dreigt te vallen voor de verleidingen van de bijenkoningin (Katrien Baerts). Ook op het podium staan een solokoe (gespeeld door actrice Olga Zuiderhoek), een ‘Misha-figuur’ (Pierre Bokma) en een koeienkoor, gevormd door studenten van het Haags conservatorium. De begeleiding komt van het ICP Orchestra, met onder anderen Ab Baars, Wolter Wierbos en Han Bennink.

Net als bij de première speelt bariton Mattijs van de Woerd de rol van de boer, maar tijdens een deel van de tournee wordt die rol overgenomen door Henk Neven. Die laatste is morgen, op 10 mei, in elk geval in zijn thuisstad Rotterdam te zien.

Zie voor meer informatie over de tournee de website van Koeien.

Vorig artikel

Claron, Mike, Jules and all that belcanto

Volgend artikel

Aalto herneemt Herheims Don Giovanni

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Gerard
    11 mei 2016 at 19:02

    Gezien in de Schouwburg Rdam (10 mei 2016): Een prettig gestoorde, pretentieloze en hartverwarmende voorstelling, dat was mijn ervaring. Oerhollands ook, het ademende de sfeer van de VPRO, jaren 70. Geen moeilijkdoenerij, gewoon lekker absurdistisch muziektheater met een enkele melancholieke toets. Fantastische musici van het ICP orkest (met een glansrol voor het spetterend subtiele slagwerk van Han Bennink!). Gids Pierre Bokma, met zijn droog komische voordracht was een genot om naar te kijken en te luisteren, en gaf het publiek enig houvast. Olga Zuiderhoek als solo koe was vermakelijk. De rol van de boer werd uitstekend vertolkt door bariton Henk Neven en coloratuursopraan Katrien Baerts zong haar hoge noten loepzuiver. Beppe Costa was leuk als ijsverkoper. Kortom: deze niet al te lange voorstelling is het perfecte antidotum in dit zich al te serieus nemende huidige politieke en culturele klimaat, hulde dus aan Guus Janssen en Cherry Duyns die dit verwezenlijkt hebben.