AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: James, Kanye en Anna

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 36.

Rara welke opera
Voor de fans van het label Opera Rara is er goed nieuws: de eerste opera van Bellini, Adelson e Salvini, is opgenomen en zal in de komende tijd worden uitgebracht.

Tristan & Iseult
De opvoeringen van Tristan und Isolde in het Parijse Théâtre des Champs Elysées zijn begonnen. Het applaus was groot bij de generale repetitie.

https://twitter.com/tuttimagazine/status/729942747243753472

In de productie is ook beeldbepalende Nederlandse inbreng.

Beauty or brains
De Britse krant The Telegraph koos de twaalf meest glamoureuze operasterren. Hier is nog geen Nederlandse inbreng te ontdekken.

Jimmy’s afscheid
Sinds 1976 was James Levine muziekdirecteur van de Metropolitan Opera. Afgelopen zaterdag dirigeerde hij in die functie zijn laatste opera in het New Yorkse huis. Aan het eind van Mozarts Die Entführung aus dem Serail kwam er geen einde aan het applaus voor de maestro. Volgens de planning blijft Levine wel actief bij de Met en dirigeert hij in het komende seizoen Nabucco, Idomeneo en Der Rosenkavalier.

Keep calm and be original
De originele poster met de tekst ‘Keep Calm and Carry On’ dateert uit 1939, toen de Britse overheid de kreet lanceerde tijdens de zorgelijke maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 2000 dook de verdwenen en vergeten poster weer op in een boekwinkel in Engeland, en nu is het een vaak geciteerd symbool van motivatie. Zelfs Place de l’Opera kon er niet afblijven toen sopraan Sally Matthews over haar opkomst in Don Giovanni sprak.

Kalm is leuk en soms nuttig, maar niet in de opera.

Kanye West doet Wagner
Classic FM zag een overeenkomst tussen de moederdagactie van rapper Kanye West voor zijn echtgenote Kim Kardashian en wat Wagner ooit voor zijn vrouw Cosima deed.

De eerste recensie
“Dizzying and perplexing” vond de New York Times de nieuwe opera van Louis Andriessen, Theatre of the World. Het werk ging met de grotendeels Nederlandse cast in première in Los Angeles. Te zien in Carré in Amsterdam vanaf zaterdag 11 juni.

Holde Abendstern
Tannhäuser van Richard Wagner is nog enkele dagen te zien in Londen bij het Royal Opera House. Kate Hopkins legt uit wat de parallellen zijn tussen Wagner en Verdi.

British Thing
Geen hekken, geen schreeuwende mensen en geen geduw. Ook dit jaar is de kaartverkoop voor de BBC Proms in de Royal Albert Hall weer zonder bloedvergieten verlopen.

All of Maarten
Countertenor Maarten Engeltjes zong recent BWV 35 in de Martinikerk in Groningen. De opname is te vinden in het complete Bach-archief ‘All of Bach’.

Mozart in Utah
Achter Le nozze di Figaro zit de muziek van Mozart en de tekst van Da Ponte. Maar dáárachter verschuilt zich weer het werk van toneelschrijver Beaumarchais.

Star Wars en opera
Het was onlangs Star Wars Day. Oops, vergeten te vieren. Gelukkig dacht San Francisco Opera er wel aan. Er is veel overeenkomst tussen de gebeurtenissen in Star Wars en opera.

Anna als Elsa
Dezer dagen zingt Anna Netrebko Wagner in het Duits. Bij de Semperoper in Dresden is ze vanaf 19 mei Elsa in Lohengrin. Dat valt kennelijk niet mee. Samen met collega Beczala vormt ze ‘teajm lowangreeejn’.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/728682388155445248

Vorig artikel

Aalto herneemt Herheims Don Giovanni

Volgend artikel

Keesmaat wordt gastregisseur in New York

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    10 mei 2016 at 22:50

    Voor de voorstelling van Der Rosenkavalier (in 2017 wereldwijd te zien in de Live in HD Series) is Levine inmiddels vervangen door Sebastian Weigle (Frankfurt).