AchtergrondBinnenkort

Keesmaat wordt gastregisseur in New York

Jorinde Keesmaat wordt de komende drie jaar ‘guest director-in-residence’ bij het Center for Contemporary Opera in New York. De Nederlandse regisseur zal vier operaproducties gaan ensceneren. De samenwerking begint in oktober met een double bill van Louis Andriessen, Anaïs Nin en Odysseus’ Women.

Jorinde Keesmaat. (© Welmer Keesmaat)
Jorinde Keesmaat. (© Welmer Keesmaat)

Drie van de vier opera’s die Keesmaat bij het Center for Contemporary Opera (CCO) gaat regisseren, komen van de hand van Nederlandse componisten. Eén werk is van een Amerikaanse componist. De double bill van Andriessen zal op 9 december ook in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam te zien zijn.

Keesmaat zal als ‘guest director-in-residence’ deel uitmaken van de artistieke staf van het CCO. Daarbij wordt ze gecoacht door dramaturg Cori Ellison en componist Eric Salzman. Ze zal ook betrokken zijn bij de workshops die het CCO organiseert om nieuwe opera’s te ontwikkelen.

Om Keesmaats samenwerking met het CCO te ondersteunen, heeft het Fonds Podiumkunsten haar de Internationale Fast Forward-beurs toegekend. Met die beurs wil het fonds de kennisopbouw, -ontwikkeling en -deling van Nederlandse makers in een internationale context stimuleren.

Jorinde Keesmaat is in Nederland onder meer bekend van voorstellingen bij het Concertgebouw, Theater Carré, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Grachtenfestival. Zo regisseert ze al vier jaar lang het maandelijkse programma Tracks in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Jorinde Keesmaat.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: James, Kanye en Anna

Volgend artikel

Nieuwe opera Zuidam in wereldpremière

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.