BinnenkortNieuws

Fischer leidt Zauberflöte in Concertgebouw

Onder de titel Mozarts laatste jaar geven Iván Fischer en zijn Boedapest Festival Orkest op 17 en 18 mei twee concerten in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staan werken uit de laatste maanden van Mozarts leven. Daaronder de opera Die Zauberflöte, die op 18 mei scenisch uitgevoerd wordt.

Iván Fischer. (© Marco Borggreve)
Iván Fischer. (© Marco Borggreve)

In zijn laatste maanden op aarde componeerde Mozart een paar van zijn populairste werken: het bekende klarinetconcert in A, zijn buitengewoon geliefde requiem en Die Zauberflöte, één van zijn meest opgevoerde opera’s. Alle drie de werken zullen tijdens het tweedaagse festival van het Boedapest Festival Orkest te horen zijn.

Op dag één, dinsdag 17 mei, koppelt maestro Iván Fischer het klarinetconcert aan het requiem. In het klarinetconcert speelt Ákos Ács de solopartij. De vier solorollen in het requiem worden vertolkt door sopraan Norma Nahoun, mezzosopraan Barbara Kozelj, tenor Bernard Richter en bas-bariton Hanno Müller-Brachmann. De koorpartij komt voor rekening van het Collegium Vocale Gent.

Aanvullend wordt de concertaria ‘Per questa bella mano’ uitgevoerd. Müller-Brachmann zingt daarin de solo, bijgestaan door contrabassist Zsolt Fejérvári, voor wie een grote rol is weggelegd in de aria.

Op dag twee, woensdag 18 mei, wordt Die Zauberflöte uitgevoerd. Fischer dirigeert niet alleen, maar verzorgt ook de enscenering. Hij belooft er een visueel spektakel van te maken, met naast orkest en zangers ook projecties, acteurs en kostuums. Het uitgebreide artistieke team, met onder meer mensen voor ‘silhouetten’ en ‘schaduwtechniek’, doet veel verwachten. Het Concertgebouw zelf omschrijft het als “onvergetelijk muziektheater”.

De hoofdrollen van Tamino en Pamina worden vertolkt door tenor Bernard Richter en sopraan Hanna-Elisabeth Müller. Hanno Müller-Brachmann is ook hier van de partij. Hij zingt Papageno. Bas Krisztián Cser zingt Sarastro en sopraan Mandy Fredrich waagt zich aan de spectaculaire partij van de Koningin van de Nacht. Inbreng is er ook van Olivia Vermeulen en Barbara Kozelj als twee van de drie dames en tenor Rodolphe Briand als Monastatos.

Zie voor meer informatie over beide concerten en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Nieuwe opera Zuidam in wereldpremière

Volgend artikel

Holl programmeert eerste Liedfestival Zeist

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Rudolph Duppen
    13 mei 2016 at 20:22

    In het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad van gisteren stond een interview met Ivàn Fischer. Daarin deed hij een opmerkelijke uitspraak waarvan veel operaliefhebbers hopen dat deze profetisch zal blijken te zijn: De bloeitijd van operaregisseurs die het zoveelste “concept” verzinnen, is bezig aan zijn laatste stuiptrekkingen. De toekomst ligt in een hernieuwde focus op de essentie.

  2. Shmulik Lipniski
    19 mei 2016 at 14:33

    Waarvan akte gisteren in het Concertgebouw, Zauberflote. Prachtig, mooie beelden op een groot filmdoek, alle hoeken van de zaal benut en, niet onbelangrijk, prachtig gezongen en gespeeld. Kan dus wel.