BinnenkortNieuws

Nieuwe opera Zuidam in wereldpremière

Het Muziekgebouw aan ’t IJ brengt op 19 mei een nieuwe opera van Rob Zuidam in wereldpremière: Uwe Leipe Mastdramnis. Het werk gaat over een oude vrouw die afscheid neemt van het leven. Mezzosopraan Gerrie de Vries zingt de solorol.

Rob Zuidam. (© Karoly Effenberger)
Rob Zuidam. (© Karoly Effenberger)

Uwe Leipe Mastdramnis is de negende opera van Rob Zuidam. De Nederlandse componist schreef het in opdracht van het Muziekgebouw en het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, dat de muziek ook zal uitvoeren.

In de opera scharrelt een oude, verwarde vrouw rond in een enorme berg rommel, zo beschrijft het Muziekgebouw. “Al haar bezittingen en herinneringen heeft ze erin verzameld. Eindeloos schikt en herschikt zij ze. Geleidelijk wordt een bed zichtbaar. Het is haar sterfbed, waar ze zich na enig dralen op neerlegt. Vermoeid en stamelend begint ze te zingen. Aanvankelijk aarzelend, maar dan met steeds meer overgave.”

Uwe Leipe Mastdramnis (een anagram van Nieuw Amsterdams Peil) schetst een portret van de ziel op het moment van transitie van leven naar dood, aldus het Muziekgebouw. Jeroen de Man regisseert het werk en mezzosopraan Gerrie de Vries zingt de rol van de oude vrouw.

Schrijfster Connie Palmen heeft speciaal voor de wereldpremière een compilatie gemaakt van verschillende literaire teksten over taal, herinneringen en de ziekte van de vergetelheid. Voorafgaand aan de voorstelling draagt ze die literaire inleiding voor.

Uwe Leipe Mastdramnis is na de wereldpremière nog eenmaal te zien, op 21 mei in het Grand Theatre in Groningen. In mei en juni 2017 zijn er nog twee voorstellingen.

Zie voor meer informatie de website van Nieuw Amsterdams Peil.

Vorig artikel

Keesmaat wordt gastregisseur in New York

Volgend artikel

Fischer leidt Zauberflöte in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.