BinnenkortNieuws

Anna Prohaska zingt twee Salve Regina’s

Anna Prohaska geeft op donderdag 19 mei samen met een octet van musici een concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze zingt de Salve regina’s van Schubert en Pergolesi en Schermz immer, Blick nach oben van Webern.

Anna Prohaska. (© Harald Hoffmann / DG)
Anna Prohaska. (© Harald Hoffmann / DG)

Het Salve regina is één van de zogenoemde Maria-antifonen uit de rooms-katholieke liturgie. In het gezang wordt Maria geëerd als koningin en ‘moeder der barmhartigheid’. Vele componisten hebben de tekst op muziek gezet. Onder hen Giovanni Battista Pergolesi in 1736 en Franz Schubert in 1819.

De Oostenrijkse sopraan Anna Prohaska voert beide versies uit, begeleid door “een wisselende groep topmusici, waaronder celliste Quirine Viersen, violiste Veronika Eberle en contrabassist Rick Stotijn”, aldus het Concertgebouw.

Prohaska vult de beide Salve regina’s aan met het korte Schmerz immer, Blick nach Oben van Anton Webern, het tweede van drie werken voor strijkkwartet en solostem uit 1913.

Anna Prohaska begon haar loopbaan in Berlijn, waar ze op jonge leeftijd al optrad bij de Komische Oper, de Staatsoper en de Berliner Philharmoniker. Nog altijd is ze met regelmaat actief in de Duitse hoofdstad, maar ook ver buiten haar geboorteland heeft ze carrière gemaakt. In een uitgebreid YouTube-portret dat Place de l’Opera eerder publiceerde, is meer over haar te lezen.

In Amsterdam in Prohaska geen onbekende. Ze zong onder meer in december 2014 de kerstmatinee bij het Concertgebouworkest en gaf in april 2015 een liedrecital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Toen werd ze door drie musici begeleid. Dit keer treden acht musici aan: vijf strijkers en drie blazers.

De acht instrumentalisten spelen naast de vocale werken ook het Octet in F van Schubert, “één van zijn geliefdste werken”, volgens het Concertgebouw. Schubert schreef dit kamermuziekwerk als een soort spiegel van Beethovens Septet.

Het concert van Anna Prohaska begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Op dinsdag 27 september keert Anna Prohaska terug in het Concertgebouw. Dan zingt ze in de serie Wereldberoemde Zangers, begeleid door Il Giardino Armonico.

Vorig artikel

Holl programmeert eerste Liedfestival Zeist

Volgend artikel

Kristine Opolais zingt Tatyana te groot

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.