BinnenkortNieuws

In de zalen: Dwaalhuis, Mozart, Bohème

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Dwaalhuis bij Holland Opera, Die Zauberflöte/Die Schauspieldirektorin bij het Orkest van de Achttiende Eeuw en de tournee met La bohème door de Nederlandse Reisopera.

Dwaalhuis

Afgelopen weekend was de try-out, op zaterdag 16 oktober is de première van Dwaalhuis, een nieuwe productie van Holland Opera. De voorstelling is een creatie van Niek Idelenburg (muziek), Joke Hoolboom (concept en regie) en hun dochter, actrice Daantje Idelenburg, die haar eerste operalibretto schreef.

Dwaalhuis gaat in op het thema dementie. In de opera speelt een man piano. Een vrouw herkent de melodie, pakt haar trompet en speelt mee. Langzaam komen hun verleden en hun toekomst aan het licht. De voorstelling is geschreven voor Björk Nilsdottir (sopraan en trompet), Niek Idelenburg (tenor en piano) en het FUSE strijkkwintet.

Licht is het thema dementie bepaald niet, maar Daantje Idelenburg belooft dat Dwaalhuis niet ‘één en al zwaarte’ zal bieden. ‘Ik heb ook gezocht naar de misverstanden bij dementie, en de humor daarin, en naar mooie herinneringen, samen teruggaan in het verleden.’

Na de première op 16 oktober in de Veerensmederij in Amersfoort zijn er nog voorstellingen op 5, 6 en 7 november. Na elke voorstelling is er gelegenheid om na te praten.

Info

www.hollandopera.nl

Meer lezen

Alles over dementie

Kijken en luisteren

Daantje Idelenburg vertelt in onze podcast Opera Magazine over haar eerste operalibretto (vanaf 21:27):

Die Zauberflöte en Die Schauspieldirektorin

Het Orkest van de Achttiende Eeuw bracht dit weekend zijn nieuwe Mozart-productie in première. De mix van Die Zauberflöte en Der Schauspieldirektor toert deze week volop door het land, met stops in Amsterdam (12 oktober), Rotterdam (13 oktober), Zwolle (16 oktober), Utrecht (17 oktober), Eindhoven (19 oktober) en Den Haag (20 oktober).

De ‘Schauspieldirektor’ uit Mozarts Singspiel is in de versie van regisseur Alexander Oliver veranderd in een ‘Schauspieldirektorin’, gespeeld door Roberta Alexander. Zij zoekt als casting director de beste kandidaten om een sprankelende voorstelling van Die Zauberflöte op de planken te brengen. De zangers auditeren met aria’s uit Mozarts beroemde sprookjesopera, tot blijkt dat Die Zauberflöte vervangen moet worden door Der Schauspieldirektor.

In de cast Ilse Eerens als Pamina, Anne Sophie Petit als Königin der Nacht en Madame Silberklang, Henk Neven als Papageno, Katharine Dain als Madame Herz, Jeroen de Vaal als Tamino, Jan-Willem Schaafsma als Monostatos en Herr Vogelsang en Berend Eijkhout als Sarastro en Puf. De muzikale leiding heeft Kenneth Montgomery.

Info

www.orchestra18c.com

Meer lezen

Interview met castlid Jan-Willem Schaafsma

Interview met castlid Berend Eijkhout

Kijken en luisteren

Onze podcast Opera Magazine maakte een uitgebreide repertoire over het repetitieproces voor Die Zauberflöte en Die Schauspieldirektorin:

Pocketopera La bohème

Ter opening van zijn seizoen 2021/2022 haalt de Nederlandse Reisopera zijn pocketversie van La bohème van stal. De ingekorte versie van regisseur Christian Carsen was eerder in 2011, 2013 en 2017 te zien. Van de geliefde opera van Giacomo Puccini blijven 75 minuten over. De aria’s die het werk zo populair maken, zullen allemaal te horen zijn. De Reisopera noemt het ‘een emotionele achtbaan’.

In de cast van de derde herneming zingen Zinzi Frohwein (Mimì), Gloria Giurgola (Musetta), Denzil Delaere (Rodolfo), Gurgen Baveyan (Marcello), Modestas Sedlevicius (Schaunard), Martijn Sanders (Colline) en Maarten Koningsberger (Alcindoro). De muzikale begeleiding komt van David Parry (vleugel) en Niek Kleinjan (slagwerk). Parry heeft tevens de muzikale leiding.

La bohème ging op 2 oktober in première in het Wilminktheater in Enschede. De komende tijd gaat de tournee langs Utrecht (13 oktober), Apeldoorn (15 oktober), Maastricht (17 oktober), Arnhem (20 oktober) en Deventer (22 oktober).

Info

www.reisopera.nl

Meer lezen

Het seizoen 2021/2022 bij de Nederlandse Reisopera

Kijken en luisteren

(Foto homepage: scènefoto uit La bohème / © Nederlandse Reisopera, Marco Borggreve)

Plan uw operabezoek eenvoudig met de opera-agenda van Place de l’Opera!

Vorig artikel

Engeltjes en Scholl: een droomconcert

Volgend artikel

Kijvende sopranen stelen de show

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.