BinnenkortNieuws

Dietrich Henschel zingt Mörike Lieder

Dietrich Henschel zong de Mörike Lieder van Hugo Wolf al eens in de Rotterdamse Doelen en zette ze op cd met deFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe. Die combinatie is komende zondag te horen in het Haagse Zuiderstrandtheater. Te horen én te zien, want er is video in de voorstelling.

Dietrich Henschel zingt Hugo Wolf  (© KJO photography).
Dietrich Henschel zingt Hugo Wolf (© KJO photography).

De Duitse bariton Dietrich Henschel is zanger/acteur en laat zich graag inspireren door het medium video. Bij de Mörike Lieder van Wolf maakte cineaste Clara Pons beelden die parallel aan de uitvoering van de liederen worden vertoond. De film Irrsal-Forbidden Prayers is gedraaid op, zoals een krant schreef, “wonderschone locaties waar de twintigste eeuw nog moet aanbreken”.

Henschel speelt zelf de hoofdrol in de film die hij, volgend op het eerdere project Schwanengesang, weer samen met Clara Pons maakte. Het idee van een enscenering van de liederen van Wolf kwam van Neil Wallace van de Doelen. Henschel noemde het idee in een interview “één van die van God gegeven kansen die soms op je pad komen”. Hij ontdekte dat de liederen die Wolf voor orkest bewerkte allemaal een religieus thema hadden. “De muzikale taal van die liederen is verwant aan de muzikale wereld van Wagners Parsifal. En Wolf koos, en dat is zeer interessant, dezelfde kleur, sfeer en harmonieën als voor zijn liefdesliederen.”

De dichter Mörike was een priester die zijn hele leven bezig bleef met het verwerken van een liefdesgeschiedenis die hij als jongeman met een geheimzinnige vrouw had (in de gedichten heet ze Peregrina). De affaire met de extreem mooie vrouw duurde niet lang; ze verdween plotseling en toen ze terugkwam nam Mörike afstand. Die stap heeft hij zijn hele leven betreurd.

Naast de twaalf liederen die Hugo Wolf op teksten van dichter-dominee Mörike orkestreerde, speelt deFilharmonie symfonie nr. 3 Eroica van Beethoven. Het optreden van Dietrich Henschel en deFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe is op zondag 22 mei om 14.15 u. In het Haagse Zuiderstrandtheater. Op de website vindt u informatie over de kaartverkoop.

Vorig artikel

Benjamin Appl debuteert in Kleine Zaal

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Ildar, Max en Jonas

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.