BinnenkortNieuws

Benjamin Appl debuteert in Kleine Zaal

De jonge bariton Benjamin Appl kan, met een overvolle concertagenda en niet minder dan twee recente cd-uitgaven, met recht een ‘rising star’ worden genoemd. Na Zeist doet hij op woensdag 25 mei de Kleine Zaal van het Concertgebouw aan. Op het menu onder meer Schubert, Schumann en Muhly.

Benjamin Appl (© Falk Kastell).
Benjamin Appl (© Falk Kastell).

Voor de samenwerkende Europese concertzalen is Benjamin Appl een jong talent dat het verdient gehoord te worden. De European Concert Hall Organisation (ECHO) selecteert jonge musici die langs de belangrijkste Europese concertpodia reizen met hun eigen repertoire en stukken die speciaal voor die tournee gecomponeerd zijn. In dat kader doet Appl volgende week Amsterdam aan.

Het zijn overigens niet alleen de concertzaalprogrammeurs die zijn kwaliteiten onderkennen. Appl maakt deel uit van de ‘BBC New Generation Artists’ en is ook drager van de Schubertpreis van het Duitse Schubert Gesellschaft. Hij werd opgeleid aan de Londense Guildhall School of Music and Drama, en studeert nu verder bij Rudolf Piernay. Eerder in zijn opleiding was Dietrich Fischer-Dieskau zijn mentor.

Hij zong op het operapodium rollen als Aenaes in Purcells Dido and Aeneas, Dr Falke in Strauss’ Die Fledermaus en Schaunard in Puccinis La bohème. Hoewel opera op zijn repertoire dus niet ontbreekt, vermeldt zijn agenda opvallend veel liedoptredens. Recent reisde hij naar Australië voor de BBC Proms tournee, dichter bij huis verscheen hij al enkele malen in Wigmore Hall in Londen. Van zijn recital in maart 2015, met Graham Johnson op piano, verscheen recent een cd op het huislabel van Wigmore Hall. Een solocd met begeleider James Baillieu is heel recent verschenen onder de titel ‘Stunden, Tage, Ewigkeiten’.

Voor Amsterdam brengt Benjamin Appl als begeleider nog een jong, veelbelovend talent mee: pianist James Baillieu begeleidt de bariton in Goethe-liederen van Schubert, Schumanns Dichterliebe en nieuw werk van Nico Muhly dat speciaal voor Appl gecomponeerd werd: The Last Letter. Het klinkt meteen na Schuberts Erlkönig en voor de Schumann-cyclus.

Hier spreken Appl en Baillieu over hun samenwerking:

Het optreden van Benjamin Appl en James Baillieu is op woensdag 25 mei om 20.15 u. in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Informatie over kaartverkoop en programma vindt u op de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

De Nationale Opera wint Opera Award 2016

Volgend artikel

Dietrich Henschel zingt Mörike Lieder

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.