AchtergrondBinnenkortBuitenland

Schubertiade brengt bomvol liedprogramma

De Schubertiade in Oostenrijk zet dit jaar de viering van zijn veertigjarig jubileum voort met verschillende festivalweken in Schwarzenberg en Hohenems. Grootheden als Christoph Prégardien, Michael Volle, Christian Gerhaher, Matthias Goerne en Ian Bostridge maken hun opwachting.

De Angelika-Kauffmann-Saal in Schwarzenberg. (© Schubertiade GmbH)
De Angelika-Kauffmann-Saal in Schwarzenberg. (© Schubertiade GmbH)

De Schubertiade beleefde vorig jaar zijn veertigste editie (lees de reportage van Place de l’Opera) en viert dit jaar dat het veertig jaar geleden werd opgericht. In het kader van dat jubileum worden verspreid over beide jaren álle liederen van Franz Schubert opgevoerd. Ook dit jaar staan de meeste recitals dus in het teken van Schuberts oeuvre.

De Schubertiade organiseert van het voorjaar tot en met het najaar verschillende festivalweken in de Angelika-Kauffmann-Saal in Schwarzenberg en de Markus-Sittikus-Saal in Hohenems. Met name de series in de zomermaanden kennen een zeer vol programma.

Schwarzenberg huist dit jaar van 18 t/m 26 juni en van 23 t/m 31 augustus series van de Schubertiade. In juni laten liedspecialisten als Christoph Prégardien, Anne Sofie von Otter, Michael Volle, Werner Güra, Marlis Petersen en Christian Gerhaher hun licht over Schuberts liederen schijnen. Gerhaher zingt twee grote cycli: Die schöne Müllerin (23 juni) en Winterreise (25 juni). De recitals worden afgewisseld met kamermuziekconcerten.

In augustus is Winterreise nogmaals te horen, dan uit de mond van de gevierde sopraan Adrianne Pieczonka. Ook van de partij zijn dan grote namen als Sophie Karthäuser, Gerald Finley, Ian Bostridge, Matthias Goerne en Anja Harteros. Goerne zingt de derde grote liederencyclus van Schubert, Schwanengesang (25 augustus).

In de Angelika-Kauffmann-Saal in Schwarzenberg. (© Schubertiade GmbH)
In de Angelika-Kauffmann-Saal in Schwarzenberg. (© Schubertiade GmbH)

Met de liedweken in Schwarzenberg lijkt het grote Schubert-project tot een einde te zijn gekomen, want de series in Hohenems (juli, september en oktober) richten zich vooral op repertoire van andere componisten. Zo geeft de beroemde tenor Piotr Beczala op 3 september zijn lezing van Schumanns Dichterliebe, naast liederen van Rachmaninoff en Strauss, en zingt countertenor Andreas Scholl op 5 september een geheel Engels programma. Ook Magdalena Kožená en Malcolm Martineau (7 september) laten Schubert voor wat die is. Zij brengen Dvorák, Wolf, Strauss, Fauré en Schönberg.

In het juliprogramma in Hohenems speelt bariton Thomas Hampson een grote rol. Hij geeft samen met Wolfram Rieger twee recitals (12 en 17 juli) en leidt daartussen een meerdaagse masterclass liedzang. Het oktoberprogramma kent een groot aandeel kamermuziek, met optredens van onder anderen Khatia Buniatishvili en Renaud Capuçon. Maar recitals zijn er ook, van onder anderen Soile Isokoski en Klaus Florian Vogt. De Wagner-tenor zingt op 9 oktober Die schöne Müllerin.

De Schubertiade is één van de meest gerenommeerde liedfestijnen in de wereld. Het festival combineert natuurschoon met liedzang van het hoogste niveau. Place de l’Opera schreef vorig jaar: “Onder de indruk van de idyllische entourage, de hoogstaande concertzaal, het vriendelijke onthaal, het lovenswaardige artistieke beleid en de hoge muzikale kwaliteit kan ik enkel zeggen: gaat dat zien!”

Zie voor meer informatie over het programma de website van de Schubertiade.

Vorig artikel

Matinee besluit Operaserie met Wozzeck

Volgend artikel

Bariton Benjamin Appl: een rising star

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.