Binnenkort

Opera in de media: week 23

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 (4 – 10 juni 2016) onder meer aandacht voor Jodie Devos en een zaterdag vol opera met Wozzeck en Oedipe live op de radio.

Video

Promobeeld van La Giuditta.
Promobeeld van La Giuditta.

La Giuditta
Terwijl OPERA2DAY werkt aan zijn komende voorstelling, Dr. Miracle’s last illusion, zendt Brava één van de eerste producties van het Haagse gezelschap uit. In La Giuditta van Scarlatti ziet u onder anderen Ana Maria Labin en Michael Chance.
Brava: zaterdag 4 juni om 14.09 u.

Sprookjes in Parijs
Sopraan Jodie de Vos, die in 2014 hoge ogen gooide op de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel, is samen met mezzosopraan Caroline Meng solist in een concert met het Quatuor Giardini. Het motto is: ‘Il était une fois…’, ofwel een avond over sprookjes. Het optreden in het Parijse Théâtre des Bouffes du Nord is rechtstreeks als stream te zien op Medici.tv. Op het programma staat werk van onder anderen Massenet, Offenbach en Chausson.
Medici.tv: zaterdag 4 juni om 20.30 u.

Wozzeck bij Arte
Arte brengt, een dag na de uitzending op Radio 4 (zie hieronder), ook een Wozzeck. De uitzending is in de nacht van zondag op maandag. Deze uitvoering is opgenomen in het Opernhaus Zürich. De productie werd muzikaal geleid door Fabio Luisi en geregisseerd door Andreas Homoki. In de hoofdrol zong Christian Gerhaher. Verder hoort u onder anderen Brandon Jovanovich, Gun-Brit Barkminen en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke.
Arte: zondag 5 juni om 02.10 u.

Albert op Brava
Op de late woensdagavond brengt Brava de opera Albert Herring van Benjamin Britten. Het orkest van de Opéra de Rouen wordt geleid door Laurence Equilbey. In de hoofdrollen zingen Allan Clayton, Nancy Gustafson en Felicity Palmer.
Brava: woensdag 8 juni om 00.01 u.

Audio

Asmik Grigorian. (© Rokas Baltakys)
Asmik Grigorian. (© Rokas Baltakys)

Wozzeck in Matinee
In de NTR ZaterdagMatinee wordt de opera Wozzeck van Alban Berg uitgevoerd. Op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam zitten het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor onder leiding van Markus Stenz en Klaas Stok (koordirigent). Solisten zijn onder anderen Florian Boesch, Asmik Grigorian en Nathan Berg.
NPO Radio 4: zaterdag 4 juni om 12.00 u.

Enescu bij Opera Live
Vanuit Londen is de opera Oedipe van Georges Enescu rechtstreeks te horen. De productie van het Royal Opera House, een samenwerking met Brussel en Parijs, was de eerste voor Covent Garden. In de titelrol hoort u bariton Johan Reuter. Andere bekende namen zijn John Tomlinson, Sophie Bevan en Sarah Connolly. Dirigent is Leo Hussain.
NPO Radio 4: zaterdag 4 juni om 19.00 u.

Hieronder de trailer:

Wagner in Velp
Het Avondconcert van Omroep Max komt op zondag rechtstreeks vanuit de Grote Kerk in Velp. Sopraan Katrien Baerts, het Amstel Quartet en het Ruysdael Kwartet brengen een programma met onder meer werk van Wagner (de Wesendonck-Lieder) en Hindemith.
NPO Radio 4: zondag 5 juni om 20.00 u.

Petibon in de Kleine Zaal
Het recital dat sopraan Patricia Petibon geeft met Susan Manoff op de piano, wordt door het Avondconcert live uitgezonden vanuit de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma staan liederen van onder anderen Churchill, Copland, Poulenc en Satie.
NPO Radio 4: dinsdag 7 juni om 20.00 u.

Weektip

Wigmore jubileert
Afgelopen week vierde de Londense Wigmore Hall zijn 115e verjaardag. Met drie avonden vol muziek werd een staalkaart gegeven van het repertoire dat al meer dan een eeuw in de concertzaal klinkt. Op avond één en twee stond er zang op het programma.

Het concert van maandag stond in het teken van Schubert, met pianiste Elisabeth Leonskaja, het Cuarteto Casals en een ensemble van vocalisten, met tenor Allan Clayton, mezzosopraan Tara Erraught, sopraan Mary Bevan en de Nederlandse bariton Henk Neven. Die laatste zong onder meer ‘An den mond’ en ‘Ganymed’. De zangers werden begeleid door pianist James Baillieu. Op dag twee werkte sopraan Anna Lucia Richter mee aan een Bach-programma. De opnamen van de twee avonden zijn on demand terug te kijken op Medici.tv.

Vorig artikel

Toonkunstkoor zingt Mendelssohns Elias

Volgend artikel

Andriessen en zijn Theatre of the World

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    8 juni 2016 at 11:05

    Alvast een zomertip: vanaf 6 augustus is de opera The mother with the black-winged dreams van Hanna Kulenty uit Arnhem te zien op het zogenaamde Zwitsalterrein in Apeldoorn.
    Dit stuk over de schizofrene Clara klonk in 1996 ook op de Biennale in Muenchen. Destijds werd de suggestieve kracht van de muziek geroemd. De uitvoering is onderdeel van de onvolprezen NJO Muziekzomer.