BinnenkortNieuws

Toonkunstkoor zingt Mendelssohns Elias

Het Toonkunstkoor Amsterdam voert op zaterdag 11 juni samen met het Holland Symfonie Orkest het oratorium Elias van Mendelssohn uit in de Westerkerk in Amsterdam. Vier Nederlandse operazangers vertolken de solopartijen.

Bariton Henk Neven zingt de rol van Elias. (© Marco Borggreve)
Bariton Henk Neven zingt de rol van Elias. (© Marco Borggreve)

Felix Mendelssohn Bartholdy componeerde zijn Elias in 1845 en 1846, op een libretto van Julius Schubring, met wie hij eerder het oratorium Paulus creëerde. Het werk ging eerst in een Engelse vertaling in première. Pas na de dood van Mendelssohn in november 1847 kreeg de Duitse versie van het werk zijn première, in 1848 in Leipzig.

Elias gaat over het leven van Elia, de belangrijkste profeet van het Israëlische volk. Het stuk baseert zich op een aantal bijbelse verhalen, waaronder de wederopstanding van een dode jongen, het brengen van regen na jaren van droogte en – het hoofdbestanddeel van het oratorium – de ‘competitie’ tussen profeten van Baäl en Elia: wiens god is de ware god?

Het Toonkunstkoor Amsterdam wordt in deze uitvoering geleid door Boudewijn Jansen, die ook voor het Holland Symfonie Orkest staat. Het Toonkunstkoor bracht vorig jaar Verdi’s requiem in Carré. Net als toen werkt het koor samen met vier Nederlandse solisten van naam. Dit keer gaat het om twee paren: sopraan Maartje Rammeloo en tenor Jan-Willem Schaafsma, en mezzosopraan Marjolein Niels en bariton Henk Neven. Neven vertolkt de titelrol van Elias.

De uitvoering van Elias vindt plaats in de Westerkerk in Amsterdam en begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van het Toonkunstkoor Amsterdam.

Vorig artikel

Strauss' Zigeunerbaron op cd gezet

Volgend artikel

Opera in de media: week 23

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

 1. theo laceulle
  13 juni 2016 at 10:53

  Het is niet aan mij, om als jarenlang zanger van Toonkunstkoor Amsterdam hier een recensie te schrijven over onze uitvoering afgelopen zaterdag in de Westerkerk onder leiding van Boudewijn Jansen van Mendelssohn’s grootse oratorium Elias. Toch wil ik graag vermelden dat het een bijzondere uitvoering was. Bijzonder door de (akoestisch wel problematische) prachtige locatie, bijzonder omdat TKA dit bij uitstek voor ons grote concertkoor zo passende werk sinds 1909 niet meer had uitgevoerd, en zeker ook bijzonder vanwege de solisten. Het was Toonkunstkoor Amsterdam gelukt om twee Nederlandse zangersechtparen te strikken; Marjolein Niels en Henk Neven, en Maartje Rammeloo en Jan Willem Schaafsma.
  Het was Henk Neven’s eerste Elias, en hij heeft een prachtrol aan zijn mooie repertoire toegevoegd. Zowel Elias’ woede als zijn ingetogen berusting werden werkelijk prachtig verbeeld, Marjolein Niels was een dramatische koningin en zong als Engel een mooi ingetogen en troostend Sei stille dem Herrn. Maartje Rammeloo was een wanhopige èn dankbare Witwe en zong haar grote aria Höre Israel aan het begin van het tweede deel stralend, – de ‘Zweedse Nachtegaal’ Jenny Lind, voor wie Mendelssohn deze partij schreef, waardig. Jan Willem Schaafsma gaf met zijn zeer welluidende tenor een mooie bijdrage als Obadjah en als Ahab en zong zijn korte aria’s met veel stijlgevoel. Het dubbelkwartet van Engelen werd door een kamerkoor uit TKA gezongen.
  Het was voor TKA een geweldige ervaring om zo’n mooie en geslaagde uitvoering te geven van Mendelssohn’s meesterwerk.

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  13 juni 2016 at 11:09

  ‘Het is niet aan mij’ … Als dit geen recensie is, wat is het dan wel?

 3. theo laceulle
  13 juni 2016 at 12:04

  ….niet een recensie over het kóór bedoel ik!

 4. Maarten-Jan Dongelmans
  13 juni 2016 at 13:54

  Dank voor de verduidelijking.