AchtergrondBinnenkortBuitenland

Programma Salzburger Festspiele 2016

De Salzburger Festspiele voert deze zomer tien opera’s op. Daaronder de volledige Mozart/Da Ponte-cyclus. Op de affiches staan grote namen als Thomas Allen, Anna Netrebko, Cecilia Bartoli, Juan Diego Flórez en Plácido Domingo. Lees verder voor een overzicht.

Le nozze di Figaro was vorig jaar ook te zien in Salzburg. Anett Fritsch (foto) was ook toen van de partij als de gravin. (© Salzburger Festspiele / Ruth Walz)
Le nozze di Figaro was vorig jaar ook te zien in Salzburg. Anett Fritsch (foto) was ook toen van de partij als de gravin. (© Salzburger Festspiele / Ruth Walz)

De Salzburger Festspiele brengt al sinds 1877 iedere zomer muziek en drama in de Oostenrijkse Mozart-stad (met uitzondering van een paar festivalloze periodes, zoals in de oorlogsjaren). Het is één van de meest vooraanstaande operafestijnen ter wereld en de artiesten die het festival strikt, vormen vaak het neusje van de zalm in operaland. Als het je om grote namen te doen is, is Salzburg dus ‘the place to be’.

Dit jaar vindt het festival 22 juli tot en met 31 augustus plaats. Op het programma staan opera, toneel en concerten. Mozart neemt daarin uiteraard een grote rol in. Dit jaar zijn de drie opera’s geprogrammeerd die hij op libretti van Lorenzo Da Ponto schreef: Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Così fan tutte. Sven-Eric Bechtolf geeft alle drie de werken een enscenering. In de casts staan gerenommeerde Mozart-zangers als Julia Kleiter, Ildebrando d’Arcangelo, Luca Pisaroni en Anna Prohaska.

Nieuw voor Salzburg – en voor de hele wereld – is The Exterminating Angel, een kersverse opera van Thomas Adès, die de componist zelf op 28 juli op de bok voor het ORF Radio-Symphonieorchester Wien in wereldpremière zal brengen. In de bijzonder grote cast is onder anderen Sir Thomas Allen te vinden. Hij zingt de rol van Roc.

Zoals gebruikelijk is superster Anna Netrebko van de partij. Zij zingt dit jaar in een concertante Manon Lescaut, naast onder anderen haar echtgenoot Yusif Eyvazov.

Een andere topnaam, Plácido Domingo, komt de rol van Athanaël zingen in een concertante Thaïs. Tenor Piotr Beczala neemt zijn glansrol in Faust van Gounod op zich. Cecilia Bartoli herneemt de productie van West Side Story die eerder tijdens haar Pfingstfestspiele in Salzburg te zien was. En Juan Diego Flórez zingt de hoofdrol in de drie-akter Il Templario van Otto Nicolai, een opera gebaseerd op de roman Ivanhoe van Walter Scott. Flórez is ‘Vilfredo d’Ivanhoe’.

Hieronder een gedetailleerd overzicht van alle tien de operaproducties van deze zomer:

The Exterminating Angel (T. Adès)
28 juli t/m 8 augustus 2016
Dirigent: Thomas Adès
Regisseur: Tom Cairns
Solisten: Anne Sofie von Otter, Sally Matthews, Christine Rice, Sophie Bevan, Charles Workman, Iestyn Davies, Thomas Allen, John Tomlinson, e.a.

Die Liebe der Danae (R. Strauss)
31 juli t/m 15 augustus 2016
Dirigent: Franz Welser-Möst
Regisseur: Alvis Hermanis
Solisten: Krassimira Stoyanova, Tomasz Konieczny, Norbert Ernst, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, Regine Hangler, Gerhard Siegel, e.a.

Così fan tutte (W.A. Mozart)
31 juli t/m 12 augustus 2016
Dirigent: Ottavio Dantone
Regisseur: Sven-Eric Bechtolf
Solisten: Julia Kleiter, Angela Brower, Martina Janková, Mauro Peter, Alessio Arduini, Michael Volle.

Manon Lescaut (G. Puccini)
1 t/m 7 augustus 2016
Dirigent: Marco Armiliato
Regisseur: concertante
Solisten: Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, Armando Piña, Carlos Chausson, Benjamin Bernheim, e.a.

Don Giovanni (W.A. Mozart)
4 t/m 21 augustus 2016
Dirigent: Alain Altinoglu
Regisseur: Sven-Eric Bechtolf
Solisten: Ildebrando D’Arcangelo, Luca Pisaroni, Carmela Remigio, Paolo Fanale, Layla Claire, Alain Coulombe, Valentina Nafornita, e.a.

Faust (C. Gounod)
10 t/m 29 augustus 2016
Dirigent: Alejo Pérez
Regisseur: Reinhard von der Thannen
Solisten: Piotr Beczala, Ildar Abdrazakov, Maria Agresta, Alexey Markov, Tara Erraught, e.a.

Le nozze di Figaro (W.A. Mozart)
16 t/m 30 augustus 2016
Dirigent: Dan Ettinger
Regisseur: Sven-Eric Bechtolf
Solisten: Luca Pisaroni, Anett Fritsch, Anna Prohaska, Adam Plachetka, Margarita Gritskova, Ann Murray, e.a

West Side Story (L. Bernstein)
20 t/m 29 augustus 2016
Dirigent: Gustavo Dudamel
Regisseur: Philip WM. McKinley
Solisten: Cecilia Bartoli, Michelle Veintimilla, Norman Reinhardt, Karen Olivo, e.a.

Il Templario (O. Nicolai)
27 en 30 augustus 2016
Dirigent: Andrés Orozco-Estrada
Regisseur: concertante
Solisten: Juan Diego Flórez, Clémentine Margaine, Luca Salsi, Adrian Sâmpetrean, e.a.

Thaïs (J. Massenet)
16 augustus 2016
Dirigent: Patrick Fournillier
Regisseur: concertante
Solisten: Sonya Yoncheva, Plácido Domingo en Benjamin Bernheim.

Zie voor meer informatie de website van de Salzburger Festspiele.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Jamie, Lotte en Stéphane

Volgend artikel

Jubileum DNO krijgt morbide einde

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  29 juni 2016 at 12:10

  Weer een prachtig programma. Ik neem aan dat de Wiener Philharmoniker de meeste begeleidingen voor hun rekening nemen (hun medewerking stond bij de vorige intendant nogal onder druk). De Festspiele in hun huidige vorm (inclusief de opmaat met Jedermann op de Domplatz) dateren overigens uit 1920. Over vier jaar zal ongetwijfeld een schitterend eeuwfeest losbarsten.

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  29 juni 2016 at 12:13

  In de brochure lees ik dat de Wiener de opera’s Die Liebe der Danae, Faust, Don Giovanni, Le Nozze di Figaro en Il Templario begeleiden.

 3. paul
  30 juni 2016 at 13:14

  In Bayreuth echter is het weer hommeles. Nelsons, die de nieuwe productie van Parsifal zou dirigeren, is vertrokken. Geen onenigheid met de regisseur dit keer, maar met Thielemann, die te veel aanmerkingen zou hebben.