AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Danielle, GOK en David

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 45.

Nederland toch op EK
Niet op het gras, maar wel uit de speakers in het Stade de France was er afgelopen zondag een indrukwekkend Nederlands aandeel. De muziek voor de slotceremonie werd verzorgd door de Franse Armin van Buren, David Guetta. Hij nam zijn stukken op in Hilversum, met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Binnenkort leest u op Place de l’Opera wat de zangers van het GOK komend seizoen gaan doen.

De Ring is overal
In de moderne cultuur zijn allerlei elementen terug te vinden uit Der Ring des Nibelungen, de vierdelige opera die Richard Wagner in de negentiende eeuw componeerde. In Nederland hoorden in de jaren negentig miljoenen tv-kijkers wekelijks een fragment in de tune van het tv-programma RUR. Maar er is veel meer.

Drama in schema
Mezzosopraan Kate Lindsey, die deze zomer in Aix-en-Provence de rol van Dorabella zingt in Così fan tutte, helpt (beginnende) operaliefhebbers met een handig schemaatje. Zo weet u precies wat u kunt verwachten bij de bekende componisten.

Weekendje weg voor overleden operadiva’s
The Metropolitan Opera Guild verzorgt de educatie rondom het werk van het New Yorkse operahuis. Men vroeg zich laatst af wat Mimì, uit de opera La bohème, zou doen als ze er even een weekendje uit kon, van Parijs naar New York.

Maar toen wilde die andere Puccini-heldin, Tosca, dat ook weleens meemaken. Haar programma in New York zag er zo uit:

Ariadne in de maak
Nog maar even en het nieuwe seizoen begint alweer. Op 10 september opent de Nederlandse Reisopera met Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Regisseur Laurence Dale is enthousiast en de ster-mezzosopraan draagt vertrouwenwekkend New Balance. Zie het in de gloednieuwe promovideo.

Alles up-to-date
Op de redactie van Place de l’Opera ging een instemmend gejuich op toen deze tweet op de schermen verscheen.

With drooping windows 10
Deze afbeelding dook via verschillende Twitter-accounts afgelopen week op. Dat wachtwoord is natuurlijk ‘Carthago’.

We kunnen niet wachten
Regisseur Julie Edwardson vond dat ze in 2013 met een serie voorstellingen in The Men’s Gallery, een stripclub in Melbourne, nieuw publiek voor opera had bereikt. Ze doet het deze zomer weer, met La traviata van Verdi, waarin ook een paaldanseres optreedt. Onder de 25 is de entree gratis, het duurt maar 90 minuten en de krant meldt geruststellend dat er geen bloot in zit.

Theater in La Serenissima
Het legendarische La Fenice is vermoedelijk één van de bekendste operatheaters ter wereld. In deze clip wordt een overzicht van de historie getoond.

Sputniks geland in de Met
Iedere zomer worden de opvallende kroonluchters van de Metropolitan Opera, de ‘sputniks’, naar beneden gehaald en uitgebreid nagekeken en schoongemaakt. Dit jaar voor de vijftigste maal.

Black Lives Matter
De clip die de Amerikaanse tenor Lawrence Brownlee maakte naar aanleiding van de actualiteit maakte indruk op veel mensen, waaronder zijn collega Ailyn Pérez. De zanger bracht de spiritual There’s a man going ‘round taking names met jazzpianist Jason Moran in een kerk in Harlem, New York.

https://twitter.com/AilynPerez1/status/751773988615917569

Vooruitkijken
Het is zomer, maar natuurlijk wordt overal in Nederland al diep nagedacht over de vraag: wat doen we op cultureel gebied met kerst?

Your autograph, please
De tijd dat een fan enigszins schuchter een programmaboekje voor de neus hield van de sterren en beleefd het verzoek stamelde dit te tekenen, lijkt ver achter ons te liggen. Tegenwoordig slaat men een stevige arm om de schouder van de idolen, houdt een camera paraat en maakt de onvermijdelijke selfie. Operarecensent Paul Selar blijkt nog van de oude stempel.

Juanita Banana
Er is een link tussen haarkunst en gezond eten. Sopraan Angela Meade maakte de connectie bij haar voorbereidingen op Il trovatore in Berlijn.

Rekkelijken en preciezen
Michael Cooper van The New York Times dook in de discussies over het snijden in opera’s.

Danielle deels diva
Voor Twitter-lezers blijft sopraan Danielle de Niese een bron van verbazing. Het ene moment toont ze zich diep betrokken bij de grote, zware kwesties van deze tijd, een dag later twittert ze foto’s van haar luxueuze omgeving in Glyndebourne. De diva verscheen vorige week langs het centrecourt in Londen:

Ze vertelde haar verhaal, waaronder het begin van haar romance met Glyndebourne-eigenaar Gus Christie, aan The Telegraph. Gus en Danielle kregen verkering tijdens de periode dat de zangeres in Amsterdam de rollen van Despina en Susanna zong in de Mozart/Da Ponte-cyclus bij De Nationale Opera.

Hard, harder, hardst
Operazangers komen vaak schijnbaar moeiteloos over een compleet symfonieorkest heen. Dat laat zich ook wetenschappelijk verklaren.

Hartmut redt Bayreuths Parsifal
Hartmut Haenchen begint zijn zomerse periode met Wagners Parsifal met een – zeker uit Nederland – hoge gunfactor.

Ach nee, ik kan niet zingen
Met dat excuus kom je in Londen niet meer weg dankzij een project van de Guildhall School of Music.

Zelftest
Deze test geeft een indruk van uw operakennis.

Vorig artikel

Aida: een allegaartje tussen meer en kasteel

Volgend artikel

La traviata ontroert in Arena di Verona

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.