BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen brengt Zaak Makropoulos

Opera Vlaanderen start zijn nieuwe seizoen op 14 september met een productie van De Zaak Makropoulos van Janáček. De Hongaarse cineast en Cannes-winnaar Kornél Mundruczó verzorgt de enscenering.

Promobeeld van De Zaak Makropoulos bij Opera Vlaanderen. (© Opera Vlaanderen)
Promobeeld van De Zaak Makropoulos bij Opera Vlaanderen. (© Opera Vlaanderen)

Mundruczó was in 2014 al eens te gast bij Opera Vlaanderen voor een productie van Hertog Blauwbaards burcht, gecombineerd met Schuberts Winterreise. Hetzelfde jaar won hij een filmprijs in Cannes met zijn film White God.

In zijn regie van De Zaak Makropoulos tast Mundruczó “de transcendente en sciencefictionelementen” van het verhaal af, aldus Opera Vlaanderen. “Hij levert zeer visueel theater vol special effects. Voor hem is het hoofdpersonage Emilia Marty niet enkel een operadiva, maar een haast buitenaards wezen op zoek naar een menselijke identiteit.”

De Zaak Makropoulos gaat over de meer dan 300 jaar oude operadiva Emilia Marty, die het recept van een levenselixir probeert te bemachtigen, zodat ze verder kan leven. Een proces tussen de families Gregor en Prus rond een erfeniskwestie biedt haar een kans om het recept in handen te krijgen. Aan het einde ziet ze echter van het drankje af. Ze wil liever sterven.

De productie bij Opera Vlaanderen wordt muzikaal geleid door Tomáš Netopil, die eerder voorstellingen van Samson et Dalila, Die Zauberflöte en La Juive dirigeerde bij het Vlaamse gezelschap.

De cast wordt aangevoerd door de Zwitserse sopraan Rachel Harnisch als Emilia Marty. Bariton Michael Kraus zingt Jaroslav en tenor Michael Laurenz is Albert Gregor. Tenor Sam Furness vertolkt Vitek en Guy De Mey zingt graaf Hauk-Sendorf.

De Zaak Makropoulos is van 14 tot en met 22 september te zien in Antwerpen en van 2 tot en met 9 oktober in Gent. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

Degout zingt Almaviva met plezier

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Ariadne, Marin en Tim

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Stefan Caprasse
    19 september 2016 at 10:22

    Prachtig!