BinnenkortNieuws

Klassiek Collectief speelt Pulcinella

Het Klassiek Collectief brengt binnenkort in Amsterdam en Utrecht een programma met Haydn, Beethoven en Stravinsky. Voor de complete balletmuziek van Pulcinella zijn drie bekende vocale solisten uitgenodigd: sopraan Kirila Kraal, tenor Erik Slik en bas Rick Zwart.

Erik Slik zingt de tenorpartij in Pulcinella. (© Stephan Walzl)
Erik Slik zingt de tenorpartij in Pulcinella. (© Stephan Walzl)

Het Klassiek Collectief verenigt de muzikale kwaliteiten van vergevorderde amateurmuzikanten en (semi)professionele musici in projecten. De eerste doelstelling van het collectief is het geven van openbare concerten met de musici, waarbij men die toegankelijk wil maken voor een minder ingewijd publiek door een onderscheidende programmering. Er wordt geregeld samengewerkt met andere kunstvormen en de concerten worden voorzien van een inleiding.

Eerder dit jaar waren er twee optredens met het Saxofoonconcert van Denisow, met als solist Ties Mellema, en de negende symfonie van Schubert. Voor het project van eind oktober staat onder meer Pulcinella van Stravinsky op het programma. Stravinsky componeerde de muziek in opdracht van Sergei Diaghilev. De Russische impresario organiseerde sinds 1909 een balletseizoen in Parijs, waarbij hij componisten als Debussy, Ravel en Poulenc vroeg om muziek te componeren voor de werken die zijn Ballets Russes dansten. Pulcinella, gebaseerd op een personage uit de commedia dell’arte, ging in première in de Parijse Opéra in mei 1920.

Pulcinella benodigt drie vocale solisten. De sopraan in het gezelschap vocalisten is Kirila Kraal. Ze studeerde aan het conservatorium in Amsterdam bij Pierre Mak en David Bollen. Dankzij een beurs van het Staetshuys Fonds kreeg ze les van Margreet Honig en zangcoach Brian Masuda.

Erik Slik zingt de tenorpartij. Hij was deze zomer te zien als Don Ottavio in Don Giovanni bij Holland Opera. Hij maakt deel uit van Frommermann en speelt een rol in de komende productie van Parsifal bij De Nationale Opera.

De derde vocalist is Rick Zwart, die na zijn conservatoriumopleiding in Amsterdam een master deed aan de Guildhall School of Music in Londen. Ook hij was onlangs te zien in Don Giovanni van Holland Opera, in de rol van Leporello.

Dirigent Arjan Tien dirigeerde al vaker het orkest van het Klassiek Collectief. Begin dit jaar stond hij voor het orkest in de opera Amahl and the Night Visitors van Menotti in een productie van de Nederlandse Reisopera. De komende tijd reist hij door Nederland als dirigent van Opera Zuids productie van Le nozze di Figaro, met de philharmonie zuidnederland als orkest.

De concerten – met naast Pulcinella de ouverture L’isola disabitata van Haydn en de vierde symfonie van Beethoven – vinden plaats op 22 oktober in de Amstelkerk in Amsterdam en een dag later in de Geertekerk in Utrecht. Zie voor meer informatie de website van het Klassiek Collectief.

Vorig artikel

Nominaties Edison Klassiek 2016 bekend

Volgend artikel

Nieuwe muziekwedstrijd in België

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.