Nieuws

Nominaties Edison Klassiek 2016 bekend

Onder anderen Anna Lucia Richter, Barbara Hannigan en Sabine Devieilhe dingen op 27 november naar een Edison Klassiek. De nominaties voor de Nederlandse muziekprijzen werden dinsdag bekendgemaakt. Voor de Publieksprijs is het stemmen begonnen.

De Amsterdamse opname van Arabella is één van de genomineerden in de categorie 'De opera'.
De Amsterdamse opname van Arabella is één van de genomineerden in de categorie ‘De opera’.

Een jury bestaande uit Maartje Stokkers, Hans Haffmans, Aart-Jan van de Pol, Guido van Oorschot, Tonko Dop en voorzitter Mischa Spel heeft voor elk van de acht klassieke Edison-categorieën drie opnames genomineerd. Daarnaast zijn vijf platen voorgedragen voor de Publieksprijs. Daaronder een opname van L’Amore Innamorato van Cavalli door het barokensemble L’Arpeggiata onder Christina Pluhar; een reconstructie van de opera aan de hand van ander werk van Cavalli.

In de categorie ‘De solist – vocaal’ zijn drie sopranen genomineerd: Anna Lucia Richter voor haar album Liederkreis, Barbara Hannigan voor de cd Socrate en Sabine Devieilhe voor The Weber Sisters. Anna Lucia Richter is op 25 oktober in het Concertgebouw te zien met het programma van haar cd.

In de categorie ‘De opera’ is er een opname van eigen bodem: Arabella door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder Marc Albrecht, een productie die bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien was. Ook de al veelbekroonde registratie van Aida door het orkest en koor van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia onder Antonio Pappano is genomineerd, evenals René Jacobs’ lezing van Die Zauberflöte met de Akademie für Alte Musik Berlin.

In de categorie ‘Kamermuziek’ is nog een kleine vocale bijdrage te vinden. Daar dingt een cd van het ensemble Quatuor Ebène, met liedbijdrages van bariton Matthias Goerne, naar de Edison-eer.

De winnaars worden op 27 november bekendgemaakt. Een paar winnaars krijgen hun prijs die dag tijdens de uitzending van Podium Witteman op NPO 2 overhandigd.

Zie voor meer informatie de website van Edison Klassiek.

Vorig artikel

Speelse Così fan tutte in Londen

Volgend artikel

Klassiek Collectief speelt Pulcinella

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.