BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen Hoffmann uit Londen

Vijftig bioscopen in het land vertonen op dinsdag 15 november live een productie van Les contes d’Hoffmann van het Royal Opera House in Londen. De Italiaanse tenor Vittorio Grigolo zingt de titelrol in het werk van Jacques Offenbach.

Campagnebeeld van Les contes d'Hoffmann bij het Royal Opera House. (© Royal Opera House)
Campagnebeeld van Les contes d’Hoffmann bij het Royal Opera House. (© Royal Opera House)

Jacques Offenbach bouwde in Parijs een grote reputatie op met talloze hilarische operettes. Met Les contes d’Hoffmann wilde hij zich van een andere, serieuze kant laten zien.

Offenbach overleed vier maanden voor de première van zijn ‘opéra fantastique’ in 1881. De opzet voor het stuk was klaar, maar de opera was niet af. Ernest Guiraud voltooide de partituur, maar zijn versie werd niet de standaard voor latere uitvoeringen. Er werd onophoudelijk aan de opera gesleuteld, met allerlei varianten tot gevolg. Zelfs in de volgorde van de aktes worden verschillende keuzes gemaakt.

Les contes d’Hoffmann is gebaseerd op drie korte verhalen van E.T.A. Hoffmann. In de opera is Hoffmann hoofdpersoon in zijn eigen verhalen. Hij verhaalt tegenover een groep studenten van drie vrouwen die hij bemint heeft: de mechanische pop Olympia, de courtisane Giulietta en de mooie Antonia. In ieder verhaal wordt Hoffmann bijgestaan door zijn muze Nicklausse, maar gedwarsboomd door een kwade genius (verschijningsvormen van zijn aartsvijand Lindorf).

De zware tenorpartij van Hoffmann wordt in Londen vertolkt door Vittorio Grigolo. De Italiaanse zanger debuteerde in 2010 bij het Royal Opera House, waarmee hij internationaal doorbrak. Inmiddels is hij een gevestigde naam op de grote operatonelen.

De vrouwelijke hoofdrollen worden soms door één zangeres vertolkt, zoals onlangs in Schwerin, maar vaker onder verschillende sopranen verdeeld. In Londen treden Sofia Fomina (Olympia), Christine Rice (Giulietta) en Sonya Yoncheva (Antonia) aan. De muze Nicklausse wordt vertolkt door Kate Lindsey. Verder zingt Thomas Hampson de vier slechteriken in het verhaal.

Evelino Pidò heeft de muzikale leiding. De enscenering is van de hand van John Schlesinger en stamt uit 1980. Schlesinger plaatst het verhaal in de negentiende eeuw en gebruikt stijlen uit de tijd van zowel Offenbach als Hoffmann.

Les contes d’Hoffmann is in vijftig bioscopen in Nederland te zien. Zie voor een overzicht de Nederlandse website van het Royal Opera House.

Hieronder de trailer van de voorstelling:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Elhpi, Roderick en Hallie

Volgend artikel

DiDonato zingt barok in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.