BinnenkortNieuws

DiDonato zingt barok in Concertgebouw

Joyce DiDonato keert op zaterdag 19 november terug in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze zingt muziek van haar nieuwe cd In War and Peace – Harmony through Music. Onder begeleiding van Il Pomo d’Oro klinken onder meer twee vergeten werken van Leo en Jommelli.

Joyce DiDonato. (© Brooke Shaden)
Joyce DiDonato. (© Brooke Shaden)

In War and Peace beschouwt DiDonato als haar meest persoonlijke programma ooit”, stelt het Concertgebouw. De bekende Amerikaanse mezzosopraan stelde haar cd met barokmuziek samen aan de hand van de vraag: hoe vind je rust en harmonie te midden van oorlog en chaos?

“Zolang als er oorlog is, hebben we kunst nodig om ons te leiden”, zegt de zangeres. Ze schreef een kort essay om haar programma toe te lichten, dat te lezen is op de website van het Concertgebouw.

DiDonato heeft gekozen voor fragmenten van met name Händel en Purcell. Van Händel klinken werken uit Jephtha, Agrippina, Rinaldo, Susanna en Giulio Cesare in Egitto. Van Purcell zingt ze stukken uit Dido and Aeneas en The Indian Queen. Daaronder het beroemde ‘When I am laid in earth’, oftewel ‘Dido’s Lament’.

Naast deze bekendere werken zingt de mezzosopraan ‘Prendi quel ferro, o barbaro!’ uit L’Andromaca van Leo en ‘Par che di Giubilo’ uit Attilio Regolo van Jommelli, twee stukken die nog niet eerder op cd waren vastgelegd.

DiDonato wordt begeleid door het bekende barokensemble Il Pomo d’Oro onder leiding van Maxim Emelyanychev. Ze gaat gekleed in creaties van Vivienne Westwood, die speciaal voor dit project een oorlogsjurk en een vredejurk voor DiDonato maakte. Manuel Palazzo verzorgt choreografie en dans, Ralf Pleger voert de regie en Henning Blum doet het licht. Het belooft dus meer te worden dan een standaard concert met aria’s.

Het optreden van DiDonato begint om 20.15 uur in de Grote Zaal. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Hieronder een voorproefje:

Vorig artikel

Bioscopen vertonen Hoffmann uit Londen

Volgend artikel

Luikse opera brengt Don Giovanni

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.