Home » Binnenkort, Nieuws

ZaterdagMatinee viert kerst met El Niño

Amsterdam30 november 2016 2 reacties

De NTR ZaterdagMatinee brengt op 10 december het kerstoratorium El Niño van John Adams in het Concertgebouw in Amsterdam. De uitvoering wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor.

Componist John Adams. (© Deborah O'Grady)

Componist John Adams. (© Deborah O’Grady)

John Adams is een Amerikaanse componist uit Massachusetts, onder meer bekend van de opera’s Nixon in China, The Death of Klinghoffer en Doctor Atomic. Zijn werk El Niño stamt uit 2000 en wordt omschreven als een ‘opera-oratorium’. Het past zowel op het operatoneel als in de concertzaal.

El Niño gaat over de geboorte van Christus, maar Adams gebruikt in plaats van bijbelverhalen oude en nieuwere teksten en gedichten in het Engels, Latijn en Spaans. Hij vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de moeder, in dit geval een Latijns-Amerikaanse vluchteling die met haar pasgeboren kind beschutting vindt in een auto. Adams liet zich inspireren door Händels Messiah, wat aan de ZaterdagMatinee het label “nieuwe Messiah” heeft ontlokt.

Het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en Nationaal Kinderkoor staan op 10 december onder leiding van Markus Stenz. De koren worden ingestudeerd door Peter Dijkstra.

El Niño bevat zes solopartijen. Die worden vertolkt door sopraan Joélle Harvey, mezzosopraan Jennifer Cano, bariton Aubrey Allicock en de drie countertenoren Daniel Bubeck, Nathan Medley en Brian Cummings.

De uitvoering van El Niño begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

door

2 reacties »

  • Rudolph Duppen zei:

    De vorige uitvoering van El Niño in de Zaterdag Matinee o.l.v. ik dacht John Adams zelf was een openbaring om in religieuze termen te blijven. Dat kwam mede door de ontroerende bijdrage van de helaas veel te vroeg overleden Lorraine Hunt-Lieberson en Dawn Upshaw.

  • Jan de Jong zei:

    Bijzonder werk! Ik kijk er erg naar uit.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.