BinnenkortFeatured

Charkov Opera op tournee met Tosca

Het Charkov Staats Opera en Ballet Theater gaat in januari 2017 op tournee door Nederland met een productie van Tosca. De opera van Giacomo Puccini wordt uitgevoerd onder leiding van de Nederlandse dirigent Jeroen Weierink.

Scène uit Tosca bij het Charkov Staats Opera en Ballet Theater.
Scène uit Tosca bij het Charkov Staats Opera en Ballet Theater.

Met Tosca schiep Puccini in januari 1900 een meesterwerk dat zou uitgroeien tot één van de allerpopulairste opera’s ooit. Het werk heeft alles waar de kunstvorm opera zo bekend om staat: gepassioneerde liefde, een dramatisch conflict en een zeer tragisch einde.

Puccini en zijn librettist Luigi Illica baseerden zich op een toneelstuk van Victorien Sardou. Het verhaal speelt zich af in Rome, rond 1800. De zangeres Floria Tosca is verliefd op de schilder Mario Cavaradossi, maar hun relatie wordt gedwarsboomd door de politiechef van Rome, Baron Scarpia, die zijn zinnen op Tosca heeft gezet. Scarpia neemt Cavaradossi gevangen en probeert Tosca daar vervolgens zo mee te chanteren dat ze met hem naar bed gaat. Het loopt echter anders…

Scène uit Tosca bij het Charkov Staats Opera en Ballet Theater.
Scène uit Tosca bij het Charkov Staats Opera en Ballet Theater.

Het operagezelschap uit Charkov brengt Tosca op zijn eigen, weergaloze manier, met prachtige dans en zang, begeleid door een groot orkest onder leiding van Jeroen Weierink.

Het Charkov Staats Opera en Ballet Theater is één van de oudste theaters uit de voormalige Sovjet-Unie. Het maakt al sinds 1874 operaproducties. Nog altijd zijn zo’n zevenhonderd mensen werkzaam bij het theater.

De tournee met Tosca begin op 12 januari in Waalwijk en trekt tot en met 29 januari langs een groot aantal theaters in het land. Zie voor de speellijst en het bestellen van kaarten de website van de Nationale Theaterkassa.

Vorig artikel

Opera in de media: week 51

Volgend artikel

Peter Gijsbertsen leeft voor het lied

De auteur

Redactie

Redactie