BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 51

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 (17 – 23 december 2016) aandacht voor Verdi op spitzen, Benjamin Brittens Death in Venice in Opera Live en De Gouden Haan in de Munt.

Video

Verdi gedanst
De choreografie van Christian Spuck was volgens de recensie van Place de l’Opera “een perfecte versmelting van muziek, zang en dans”. Deze uitvoering van het requiem van Verdi werd gegeven in het Opernhaus Zürich.
Arte: zondag 18 december om 23.05 u.

Magnificat van Bach
De uitvoering van het Magnificat van Bach door dirigent Thomas Hengelbrock met het Orchestre de Paris is in de nacht te zien op Arte.
Arte: zondag 18 december om 00.35 u.

Elīna Garanča (© Paul Schirnhofer / DG)
Elīna Garanča (© Paul Schirnhofer / DG)

Garanča zingt kerst
Later op de avond zingt Elīna Garanča geestelijke liederen bij de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern. Dirigent is Karel Mark Chichon.
Arte: zondag 18 december om 02.05 u.

Kerst in Wenen
Dit concert uit 2014 werd gegeven door onder anderen Vesselina Kasarova, Ramón Vargas en Artur Rucinski, samen met de Wiener Sängerknaben.
Arte: zondag 18 december om 02.50 u.

Audio

Britten bij Opera Live
In de decemberserie vol gedenkwaardige opnamen van de NTR ZaterdagMatinee zendt NTR Opera Live deze week Death in Venice van Benjamin Britten uit. De opname van 17 maart 2001 werd gemaakt met onder anderen David Wilson-Johnson, Brian Asawa en de in 2010 overleden Anthony Rolfe Johnson. Het Radio Kamerorkest stond onder leiding van Kenneth Montgomery.
NPO Radio 4: zaterdag 17 december om 19.00 u.

Kerst in barokke sfeer
Het MAX Avondconcert komt rechtstreeks uit Leeuwarden. Holland Baroque en sopraan Dorothee Mields brengen onder het motto ‘Een barokke kerst’ werk van onder anderen Henry Purcell en Thomas Tallis.
NPO Radio 4: woensdag 21 december om 20.00 u.

Hohe Messe
In het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam voert de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven de Hohe Messe van Bach uit.
NPO Radio 4: donderdag 22 december om 20.00 u.

Elias in Utrecht
Marcus Creed dirigeert Elias van Mendelssohn voor het Radio Filharmonisch Orkest in Utrecht. De solisten tijdens het AVOTROS Vrijdagconcert zijn onder anderen Valentina Farcas, Maria Valdmaa en André Morsch als Elias.
NPO Radio 4: vrijdag 23 december om 20.00 u.

Weektip

Scène uit De Gouden Haan bij de Munt in Brussel. (© Matthias Baus)
Scène uit De Gouden Haan bij de Munt in Brussel. (© Matthias Baus)

Gouden Haan
De decemberproductie van de Munt in Brussel is de opera De Gouden Haan van Rimsky-Korsakov. De opera, gebaseerd op werk van de dichter Poesjkin, draait om tsaar Dodon en de mooie tsarina van Shemakha, een buurstaat. De twee dreigen in een oorlog verwikkeld te raken, maar de toekomst voorspellende gaven van een gouden haan leiden het verhaal in een andere richting.

“De componist stelt zijn rijke orkestratiekunst ten dienste van sprankelende, vaak exotische muziek, die ieder personage uitvoerig karakteriseert”, beschrijft de Munt. “Een eeuw na de creatie heeft dit werk nog niets van zijn turbulente sarcasme verloren.”

Alain Altinoglu dirigeert de productie. Hij maakt daarmee zijn directiedebuut als nieuwe muziekdirecteur van de Munt. Laurent Pelly regisseert. In de hoofdrollen zingen Sheva Tehoval als de gouden haan, Venera Gimadieva als de tsarina van Shemakha en Agnes Zwierko als Amelfa.

De voorstelling is live te volgen via de stream van The Opera Platform en op Arte Concert. Vanaf 12 januari 2017 staat de opname op de site van de Munt.
The Opera Platform: vrijdag 23 december om 19.55 u.

Vorig artikel

Weihnachtsoratorium in Concertgebouw

Volgend artikel

Charkov Opera op tournee met Tosca

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Pieter K. de Haan
  16 december 2016 at 14:05

  Onder “Britten bij Opera Live” staat vermeld, dat Anthony Rolfe Johnson is overleden, maar ook Brian Asawa is overleden en wel in april van dit jaar.

 2. Leen Roetman
  18 december 2016 at 00:32

  Voor iedereen die BBC Four TV kan ontvangen: zondagavond 18 december om 20.00 uur: Danielle de Niese: The birth of an Opera.
  “2016 sees the 200th anniversary of the premiere of Rossini’s masterpiece The Barber of Seville, one of the greatest comic operas ever written. In this documentary, internationally acclaimed soprano Danielle de Niese provides a unique backstage pass to her preparations for the role of Rosina in Glyndebourne’s 2016 production.”
  Gevolgd door de registratie uit Glyndebourne.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  18 december 2016 at 14:15

  Dankjewel Leen, ben benieuwd. Ook wel bijzonder om de partij van Rosina weer eens door een sopraan te horen zingen.