AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Fred, Nina en Sondra

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 68.

Berlijn
Kort na het drama in Berlijn verschenen op Twitter de eerste reacties. Deze was van het MiR, het Musiktheater im Revier, in Gelsenkirchen.

Alice Coote in Der Rosenkavalier
In de jaren zeventig was Bianca Pérez-Mora Macias, beter bekend als Bianca Jagger, echtgenote van Mick. Inmiddels is ze al ruim boven de pensioenleeftijd en al lang geen echtgenote meer, maar ze is nog steeds actief.

Nike verliest
Wagners nazaat Nike verloor de rechtszaak die ze aanspande tegen een ander deel van de Wagner-familie.

Messiah al zat?
Overgrootvader Wagner componeerde en schreef Der Ring des Nibelungen. ‘Wagners Ring in 50 minutes’ is niet de zoveelste poging om het zestien uur durende werk in te dikken, maar een interessante documentaire van Bruno Lussato.

De sterren van het jaar
Op Place de l’Opera is het binnenkort weer tijd voor de verkiezing van de Opera van het Jaar en andere bekroningen. Veel lezers dragen bij aan die keuze, maar Fred Plotkin, “one of America’s foremost experts on opera”, doet het in zijn eentje. In de operawereld 2016 volgens Fred waren Sondra Rodvanovksy en Nina Stemme de meest in het oog springende zangeressen.

Dirigente Susanna Mälkki, die ook hoge ogen gooit bij Fred hierboven, dirigeert L’Amour de Loin bij de Metropolitan Opera.

Flying high
De Elbphilharmonie blijft nog wel even de voorpagina’s van de kunstbijlage domineren.

Girlpower
Sinds begin december brengt de Metropolitan Opera in New York voor het eerst in 113 jaar een opera van een vrouwelijke componist: L’Amour de Loin van Kaija Saariaho. Het was aanleiding voor de New York Times om een rondje te maken langs tien componistes. Onder anderen Jennifer Higden, wier opera Cold Mountain is genomineerd voor een Grammy, komt aan het woord. Het is voor vrouwen niet makkelijk erkend te worden, “but for those who are writing opera, you have to just keep doing it”.

Wagner in Madrid
Regisseur Àlex Ollé van La Fura dels Baus haalt zijn kennis over Wagner liever van internet dan uit dikke boeken. De Spaanse theatermaker ensceneert in Madrid Der fliegende Holländer. De voorstelling wordt via Facebook op 23 december gestreamd.

Het gerucht gaat dat in deze nieuwe productie van Der fliegende Hollander het excessieve cokegebruik in de operawereld aan de kaak wordt gesteld.

Studiogeheimen
TEDxToronto gaf leden van de operastudio van de Canadian Opera Company het podium met de vraag: hoe bouw je een operazanger?

Adam Plachetka
De Praagse bas-bariton Adam Plachetka zette een fraaie Masetto neer in de Live in HD-versie van Don Giovanni, onlangs vanuit de Metropolitan Opera. Hij biedt u een gratis voorproefje van zijn kerst-cd met Štefan Margita.

https://twitter.com/adamplachetka/status/810924722787667968

Boze witte blinde man
Popzangers John Legend en Elton John zeiden neen, maar Andrea Bocelli – van wie gezegd wordt dat hij operazanger is – wil wel optreden tijdens de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Er is zowel begrip als geneigdheid tot boycot bij zijn fans.

Jonas nog niet beter
Voor de opening van de Elbphilharmonie werd één van de beroemdste tenoren van de wereld gecontracteerd. Maar Jonas Kaufmann is nog altijd niet gezond en daarom valt Pavol Breslik voor hem in tijdens de concerten van januari.

Gekkies in de muziek
De vreemdste muziek werd verzameld door de muziekwebsite van de BBC. In de lijst het kattenduet van Rossini en het Helicopter Quartet uit Stockhausens cyclus Licht.

Eigendunk
We zijn bescheiden als altijd, maar dat we zestien minuten na hun allereerste tweet dit ensemble al gingen volgen, zegt iets over de snelheid van Place de l’Opera. Dit was tweet nummer drie:

Lijstjestijd
De New York Times kwam met een overzicht van de beste klassieke cd’s van dit jaar. Redacteur James R. Oestreich koos Kanon Pokajanen van Pärt door Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Ook de cd Songs of struggle and redemption van bas-bariton Dashon Burton en pianist Nathaniel Gumbs sprak Oestreich zeer aan. Het blijkt een kleine stap van het IVC in Den Bosch naar de kolommen van de New York Times.

Gouden handel
Het is Messiah-tijd, dat weten de ontelbare leden van koren in Nederland. En het is ook goed nieuws – want werk – voor heel veel zangers.

Kerstcadeausugggestie
De omvang van de gloednieuwe Kunqu-encyclopedie is ongekend. Het bevat alle nu bekende teksten, tekeningen en video’s van Kunqu Opera en wat daaraan voorafging sinds de Ming-dynastie (1368-1644). In totaal zijn het 149 delen.

Ultieme kerstmedley
De heren van Frommermann waren te gast bij Tijd voor Max en zongen een medley “to end all medleys”. Tenor Erik Slik deed een onnavolgbare Mariah Carey.

Vorig artikel

Peter Gijsbertsen leeft voor het lied

Volgend artikel

Opera per Tutti eindigt jaar in Boekmanzaal

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. D. Tecker
  22 december 2016 at 01:28

  “Jonas nog niet beter”.
  Voor de openingsavond van de Elbphilharmonie heeft nu ook Anja Harteros afgezegd.

 2. Pieter K. de Haan
  22 december 2016 at 11:42

  Ook nogal vermaard om haar afzeggingen! Zij wordt vervangen door de Zweedse sopraan Camilla Tilling.