BinnenkortNieuws

Met begint 2017 met Verdi’s Nabucco

De Metropolitan Opera brengt op zaterdag 7 januari een Live in HD-voorstelling van Nabucco in ruim 2.000 theaters en bioscopen in de wereld. De productie wordt aangevoerd door twee veteranen: emeritus muziekdirecteur James Levine en superster Plácido Domingo.

Plácido Domingo als Nabucco. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)
Plácido Domingo als Nabucco. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Met Nabucco beleefde Giuseppe Verdi op 28-jarige leeftijd zijn doorbraak als componist. Voor de opera, het meest bekend vanwege het koor ‘Va, pensiero’, werkte Verdi samen met componist/librettist Temistocle Solera, die hij al kende van zijn eerste opera Oberto.

Nabucco is gebaseerd op verschillende boeken uit de Thora. Het verhaal draait om koning Nebukadnezar (Nabucco) van Babylon, die de Israëlieten heeft verslagen en uit Jeruzalem heeft meegevoerd naar Babylon. Rondom dat historische gegeven hebben Verdi en Solera een dramatisch verhaal geborduurd. Nabucco wordt daarbij vergezeld door diverse fictieve personages, onder wie zijn veronderstelde dochter Abigaille en zijn echte dochter Fenena.

Plácido Domingo heeft de rol van Nabucco in zijn verkenning van het baritonrepertoire al enige tijd geleden op zich genomen, maar nog niet eerder bij de Metropolitan Opera in New York gezongen. Voor zijn Met-roldebuut werkt hij samen met dirigent James Levine, die in april 2016 na veertig jaar zijn functie als muziekdirecteur van de Met neerlegde, maar als emeritus nog steeds aan het operahuis verbonden is.

In de rest van de cast zijn onder anderen Liudmyla Monastyrska (Abigaille), Jamie Barton (Fenena), Russell Thomas (Ismaele) en Dmitry Belosselskiy (Zaccaria) te horen. De voorstelling wordt gepresenteerd door Eric Owens, die in december zelf nog in een Live in HD-productie (L’Amour de Loin) te zien was.

Nabucco wordt in Nederland vertoond bij CineMec, Pathé en Theater de Speeldoos in Baarn.

Hieronder een korte trailer van de productie:

Vorig artikel

DNOA werkt aan Cendrillon van Massenet

Volgend artikel

Opera per Tutti geeft nieuwjaarsconcert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  7 januari 2017 at 23:35

  Wat een stem die Liudmyla Monastyrska! De ster van de matinee in The Met.

 2. Ria suemons
  15 januari 2017 at 16:58

  Ik zou graag willen weten if er een cd is van deze voorstelling. Ik heb de voorstelling gezien
  en het was fantastisch.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  15 januari 2017 at 21:12

  Eventjes geduld a.u.b., deze maand komt op Warner de Blu-ray van Les pêcheurs de perles uit, de voorstelling die in januari 2016 wereldwijd wist te ontroeren. Ik vermoed dat Sony rond december een dvd/Blu-ray van Nabucco uitbrengt.
  Datzelfde label presenteert de dvd/Blu-ray van het ook dit jaar weer schitterende Nieuwjaarsconcert in Wenen op 27 januari, de betreffende dubbel-cd is echter al leverbaar. De relatief snelle release van het beeldmateriaal geeft ondertussen aan hoe populair Das Neujahrskonzert na al die jaren nog altijd is.