BinnenkortBuitenlandNieuws

De Munt brengt Puccini’s Madama Butterfly

In plaats van de oorspronkelijk geplande productie van Lohengrin brengt de Munt in Brussel in januari en februari een productie van Madama Butterfly. De opera van Giacomo Puccini wordt uitgevoerd in een enscenering van Kirsten Dehlholm.

Roberto Rizzi Brignoli, hier in repetitie voor Madama Butterfly, maakt zijn debuut bij de Munt. (© Hofmann)
Roberto Rizzi Brignoli, hier in repetitie voor Madama Butterfly, maakt zijn debuut bij de Munt. (© Hofmann)

De Munt moest in september 2016 zijn plannen voor het huidige seizoen aanpassen omdat de renovatie van de Koninklijke Muntschouwburg langer duurt dan verwacht. Eén van de keuzes van het Brusselse operahuis was om Madama Butterfly – oorspronkelijk gepland voor mei 2017 – naar voren te halen en Lohengrin te schrappen.

Madama Butterfly is één van de meest geliefde opera’s van Giacomo Puccini. Het vertelt het verhaal van de jonge geisha Cio-Cio-San (Butterfly), die trouwt met de Amerikaanse marineofficier Pinkerton, zonder in te zien dat hij het niet zo serieus neemt. Pinkerton vertrekt al snel na het huwelijk, Cio-Cio-San blijft achter en wacht dag in dag uit op zijn terugkeer.

Madama Butterfly markeerde een nieuwe stap in Puccini’s evolutie, waarbij hij zijn muzikale palet verrijkte met het exotisme van het Verre Oosten”, schrijft de Munt. “Dat zijn directe emotionaliteit universeel is, blijkt uit de wereldwijde en blijvende populariteit van dit werk.”

Kirsten Dehlholm van theatergezelschap Hotel Pro Forma regisseert de opera. Ze maakt er “een theaterritueel voor vandaag” van, aldus de Munt. Ze werkt samen met dirigent Roberto Rizzi Brignoli, die voor het eerst aantreedt voor het Symfonieorkest van de Munt.

De hoofdrollen zijn dubbel bezet. Alexia Voulgaridou en Amanda Echalaz delen de rol van Cio-Cio-San, Ning Liang en Qiulin Zhang zingen afwisselend Suzuki, de trouwe bediende van Butterfly. De tenoren Marcelo Puente en Leonardo Caimi zingen Pinkerton en Aris Argiris is in alle voorstellingen Sharpless, de Amerikaanse consul in Nagasaki.

Madama Butterfly gaat op 31 januari in première in het Muntpaleis en is daar tot en met 14 februari te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Met speelt meeslepende Roméo et Juliette

Volgend artikel

ROH brengt Il trovatore in de bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.