BinnenkortNieuws

ROH brengt Il trovatore in de bioscoop

Vijftig bioscopen in het land vertonen op dinsdag 31 januari een voorstelling van Il trovatore van Verdi, live vanuit het Royal Opera House in Londen. De Duitse regisseur David Bösch maakt met de productie zijn debuut in Londen.

Scène uit Il trovatore bij het Royal Opera House. (© Clive Barda)
Scène uit Il trovatore bij het Royal Opera House. (© Clive Barda)

Het Royal Opera House (ROH) kent een lange Trovatore-traditie. Nadat Verdi’s opera in 1853 in Rome in wereldpremière was gegaan, bereikte het al in 1855 het Londense operahuis. Het werk werd met open armen ontvangen en verdween nooit meer van het repertoire.

Op 1 december 2016 presenteerde het ROH een nieuwe productie van Il trovatore, gemaakt door de Duitse regisseur David Bösch, in Nederland bekend van zijn Nozze di Figaro bij De Nationale Opera (september 2016). Bösch steekt in zijn regie in op de thema’s jaloezie, wraak en liefde en plaatst het geheel tegen de achtergrond van een winters, door de oorlog verscheurd landschap, aldus het ROH.

In Il trovatore komen Manrico en de graaf van Luna tegenover elkaar te staan. Niet alleen op het slagveld van de burgeroorlog die door Spanje woedt, maar ook daarbuiten. Ze dingen namelijk beiden naar de hand van gravin Leonora. Als zij voor Manrico kiest, is Luna vastbesloten zijn rivaal te doden. De inmenging van Manrico’s vermeende moeder Azucena geeft echter een onverwachte draai aan het verhaal.

Il trovatore is een waar verhikel voor sterren. De opera telt vier hoofdrollen, die elk ruim de gelegenheid bieden om te schitteren. Beroemd zijn onder meer de solo’s ‘Stride la vampa’, ‘Di quella pira’ en ‘Il balen del suo sorriso’, evenals de vele koorpassages, waaronder het zigeunerkoor.

In Londen zingt Lianna Haroutounian de rol van Leonora. Zij was afgelopen jaar nog Madama Butterfly in de NTR ZaterdagMatinee. Tenor Gregory Kunde, ook geen onbekende in Amsterdam, is Manrico en Vitaliy Bilyy vertolkt de graaf van Luna. Bilyy vervangt Dmitri Hvorostovsky, die om gezondheidsredenen moest afzeggen. De Georgische Anita Rachvelishvili zingt Azucena.

De uitvoering van Il trovatore is in vijftig bioscopen in Nederland te zien. Zie voor een overzicht de Nederlandse website van het Royal Opera House.

Hieronder een korte trailer:

Vorig artikel

De Munt brengt Puccini's Madama Butterfly

Volgend artikel

Opera Forward draait om macht en onmacht

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.