BinnenkortNieuws

NTR ZaterdagMatinee speelt Nixon in China

Mao’s foxtrot uit de opera Nixon in China was in 1987 de eerste muziek van John Adams die ooit in de NTR ZaterdagMatinee klonk. Op zaterdag 11 februari brengt de concertserie van de omroep de hele opera in het Concertgebouw. Kevin John Edusei dirigeert.

Dirigent Kevin John Edusei.
Dirigent Kevin John Edusei.

Nixon in China is de eerste opera van John Adams, een componist die samen met collega’s Reich en Glass in de jaren zeventig en tachtig het minimalisme introduceerde en, volgens de ZaterdagMatinee, “een revolutie in de muziek” veroorzaakte. De Nationale Opera (toen Nederlandse Opera) was medeopdrachtgever van het werk en verzorgde in 1988 onder leiding van Edo de Waart de Europese première.

Het bezoekt dat president Richard Nixon in 1972 aan het communistische China en diens leider Mao bracht, staat centraal in Nixon in China. Naast minimalistische muziek bevat de opera ook “romantische lyriek en melancholie, jazz en bigbandelementen”, aldus de Matinee.

De nieuwe, concertante uitvoering van de ZaterdagMatinee wordt verzorgd door het Nationaal Jeugd Orkest en Cappella Amsterdam. De cast bestaat uit onder anderen bariton Robin Adams (Richard Nixon), bas-bariton Olle Persson (Henry Kissinger), tenor Michael Weinius (Mao Tse-tung) en sopraan Janis Kelly (Pat Nixon). De Nederlandse mezzosopranen Iris van Wijnen en Helena Rasker zingen de tweede en derde ‘Secretary of Mao’.

De uitvoering van Nixon in China begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Prins Igor is Tcherniakovs meesterstuk

Volgend artikel

Connolly keert terug in het Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.