AchtergrondBinnenkort

Herreweghe centraal in seizoen Fred Luiten

Philippe Herreweghe speelt een hoofdrol in de nieuwe serie Barok Vocaal van Fred Luiten Concertorganisatie. De Belgische dirigent leidt in 2017/2018 drie concerten, waaronder een feestelijk concert ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag.

Philippe Herreweghe. (© Michiel Hendrickx)
Philippe Herreweghe. (© Michiel Hendrickx)

Fred Luiten Concertorganisatie brengt komend seizoen in totaal vier concerten in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. De concerten zijn vanaf 1 juni los te bestellen of nu al te boeken in de vorm van series die twee of drie van de concerten combineren.

Het seizoen opent op 24 oktober met de Mariavespers van Claudio Monteverdi. Het koor en orkest van Collegium Vocale Gent voeren de vespers uit, geleid door Philippe Herreweghe. Zangers als sopraan Dorothee Mields, tenor Samuel Boden, tenor Reinoud Van Mechelen en bas Peter Kooij soleren.

Op 13 december sieren de Akademie für Alte Musik Berlin en het Windsbacher Knabenchor de kerstperiode met een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Bach (de cantates 1, 2, 3 en 6). Martin Lehmann dirigeert, sopraan Katja Stuber, alt Rebecca Martin, tenor Patrick Grahl en bas Martin Berner zingen de solopartijen.

Het derde concert van de serie Barok Vocaal vindt plaats op 19 maart. Het koor en orkest van Collegium Vocale Gent keren dan terug om onder leiding van Herreweghe de Johannes Passion van Bach uit te voeren. Tenor Maximilian Schmitt zingt de Evangelist, bas Kresimir Strazanac is Christus en onder anderen sopraan Dorothee Mields en bas Peter Kooij verzorgen andere solopartijen.

Op 14 mei wordt niet alleen de zeventigste verjaardag van Philippe Herreweghe gevierd, maar ook vijfhonderd jaar Reformatie. Collegium Vocale Gent doet dat met de Missa Brevis en twee cantates van Bach. Dorothee Mields, Peter Kooij en diverse andere solisten zijn wederom van de partij.

Zie voor meer informatie de website van Fred Luiten Concertorganisatie. Zie voor een overzicht van de verschillende series de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Leontyne, Ildar en Billy

Volgend artikel

Neven en Niels zingen Händel-aria's

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.