AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeaturedHeadline

Cité de l’Opera: Leontyne, Ildar en Billy

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 78.

Nieuwe gast
Het ensemble Amsterdam Sinfonietta maakt originele keuzes voor gastvocalisten. Thomas Hampson en Rufus Wainwright maakten al een tournee met de strijkers, begin volgend jaar is rapper Typhoon te gast bij Candida Thompson en haar medemusici.

Leontyne Price heruitgegeven
Sopraan Leontyne Price werd vorige week 90, maar is ‘still going strong’. Bezoekers aan de Live in HD-vertoning van afgelopen zaterdag zagen haar in een fragment van de documentaire die wordt gemaakt over het 50-jarig jubileum van de New Yorkse Metropolitan Opera in Lincoln Center. Price zong er in 1966 de openingsvoorstelling Antony and Cleopatra van Barber.

Nieuwe zaal
Berlijn krijgt eind deze week een nieuwe muziekzaal, gericht op kamermuziek. De ruimte is volledig aan te passen aan het doel. In de Boulezsaal zal ook gezongen worden: Christian Gerhaher staat er binnenkort met Daniel Barenboim als begeleider, Juliane Banse komt optreden en op 29 juni is het echtpaar Sir Simon Rattle en Magdalena Kožena te horen.

https://twitter.com/boulezsaal/status/834735715296669696

Zo vader, zo zoon
Vader en zoon Germont zaten samen in New York in een studio. Vader Giorgio en zoon Alfredo Germont, zo heten ze in de opera La traviata, die deze maand door de Metropolitan Opera wordt gebracht. In het echte leven zijn Thomas Hampson en Michael Fabiano geen familie, maar wel collega’s.

Den Haag aus LICHT
Tijdens het komende Opera Forward Festival wordt een voorproef gegeven van aus LICHT, de verkorte cyclus van Stockhausen die gepland staat voor het Holland Festival 2019. Het ensemble wordt gevormd door studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Wagner bij de Oscars
Toen alles nog goed ging bij de Oscar-uitreiking, voor het incident met de hoofdprijs, vroeg presentator Jimmy Kimmel de zaal of ze al wat te snoepen wilden. Dat hoort bij de bioscoop. Terwijl uit het plafond kleine parachutes met zakjes snoep neerdaalden, klonk de Walkürenrit van Wagner.

Cité 28 februari - Oscars

Filmtip
De film Manchester by the sea won niet heel veel prijzen bij de Oscars, maar operaregisseur Stephen Barlow is zeer enthousiast. De soundtrack van de film bevat muziek van Jules Massenet en fragmenten uit Händels Messiah.

https://twitter.com/Stephen7Barlow/status/835889795226189824

Bas op klompen
De Russische bas Ildar Abdrazakov zong afgelopen zondag zijn laatste Prins Igor bij De Nationale Opera. Tijdens het applaus droeg hij een zeer Nederlands souvenir: rode klompen.

https://twitter.com/liricharnica/status/835915220019212289

Mille e tre
Uit Leporello’s catalogusaria weten we dat Don Giovanni niet het genoegen heeft gehad met Nederlandse vrouwen te verkeren. De castlijst van de nieuwe productie van Don Giovanni bij de Nederlandse Reisopera laat zich lezen als die catalogus: geen Nederlandse inbreng.

De Joels in de muziek
Alexander Joel is een bekend dirigent, ook in de operawereld. Kortgeleden dirigeerde hij Manon Lescaut bij De Nationale Opera. Maar afgelopen week in New York was tenor Matthew Polenzani meer geïnteresseerd in zijn stiefbroer Billy.

Kies
In het verkiezingsprogramma van de PVV bestaat punt 7 uit “geen geld meer naar windmolens, kunst (…) en omroep etc”. Vermoedelijk valt ook opera onder “etc”. De meeste andere partijen zien iets meer in de instandhouding van cultuur, aldus het overzicht van de Correspondent.

Applflap
Goed nieuws voor de fans: bariton Benjamin Appl maakte met pianist James Baillieu een nieuwe cd, Heimat, die binnenkort uitkomt. De zanger, wiens agenda vrijwel uitsluitend lied en oratorium vermeldt, komt op oudjaarsdag 2017 naar Amsterdam voor een recital.

Droomstart
Samantha Hankey studeert nog, won niettemin al flink wat prijzen en is komende zomer lid van het Merola-programma voor jong talent van de opera in San Francisco. De mezzosopraan heeft nu al getekend bij het prestigieuze Askonas Holt.

Billy in Madrid
Jacques Imbrailo is – net als zijn collega’s, onder wie Thomas Oliemans, en het publiek en de pers – zeer enthousiast over Deborah Warners regie van Billy Budd van Benjamin Britten. Moeder Imbrailo kwam ook een keer kijken. Men deed niet aardig tegen Billy, maar dat stond in het libretto.

Vorig artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2017/2018

Volgend artikel

Herreweghe centraal in seizoen Fred Luiten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.