BinnenkortNieuws

Van de Woerd en Riksman brengen Wolf

In Amsterdam wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van een avond met het complete Italienisches Liederbuch van componist Hugo Wolf en dichter Paul Heyse. Op vrijdag 10 maart laten solisten Mattijs van de Woerd en Simone Riksman horen en zien hoe Italiaans die liederen zijn.

Simone Riksman. (© Volkert Schneidereit)
Simone Riksman. (© Volkert Schneidereit)

Tijdens het laatste decennium van de negentiende eeuw componeerde Hugo Wolf, exponent van de Duits-Oostenrijkse laatromantiek, muziek bij de teksten van dichter/toneelschrijver Paul Heyse. De cyclus van 46 liederen is bekend onder de titel Italienisches Liederbuch. Bariton Mattijs van de Woerd en sopraan Simone Riksman voeren ze alle 46 uit in Splendor, begeleid door pianist David Bollen.

“Alles wat Italië Italiaans maakt komt voorbij, beurtelings bezongen door een ‘zij’ en een ‘hij’: de kerk en de keuken, de steeg en de sponde, de liefde en de dood”, aldus Mattijs van de Woerd in de aankondiging van het optreden. “Er komen machomannen en moederskindjes langs, maagden en moordwijven.”

Mattijs van de Woerd. (© Marco Borggreve)
Mattijs van de Woerd. (© Marco Borggreve)

Componist Hugo Wolf werd geboren in het Oostenrijks-Slovenische Stiermarken. Dichter Paul Heyse, afkomstig uit Berlijn, liet zich na reizen door Italië door dat land inspireren. “Maar hoe Italiaans is het Italienische Liederbuch nou eigenlijk?” zo vragen de makers van de voorstelling zich af. “Muzikaal is het een hoogtepunt uit de Duitse laatromantische liedkunst – alsof je 46 minuscule Wagner-aria’tjes achter elkaar langs hoort komen. En toch… het temperament, de passie en het pathos zijn veeleer Toscaans dan Teutoons. Maar bovenal: theatraal.”

Die laatste constatering bracht Simone Riksman en Mattijs van de Woerd ertoe aan de slag te gaan met de vorm van hun recital, om erachter te komen hoe de liederen eruit kunnen zien. Daartoe werd zanger/regisseur Marc Pantus gevraagd mee te werken aan de voorbereiding. De zangers en hun pianist zoeken deze weken antwoorden op de vraag “hoe de italianità (of het gebrek eraan?!) van deze prachtige liederen kan worden gevisualiseerd”. “Maar het blijft Hugo Wolf, en diens meesterlijke melodieën zullen het warm kloppend hart van deze zoektocht vormen”, zo zeggen de makers.

Plaats van handeling is Splendor in Amsterdam, op vrijdag 10 maart om 20.30 uur. Op de website van Splendor is informatie te vinden over de kaartverkoop. Er is verder een speciale Facebook-pagina waar de voorbereiding door Mattijs van de Woerd, Simone Riksman, David Bollen en Marc Pantus te volgen is.

Vorig artikel

Julia Jones blijft Don Giovanni ontdekken

Volgend artikel

Reisopera brengt drie opera's in 2017/2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.