AchtergrondBinnenkort

Reisopera brengt drie opera’s in 2017/2018

De Nederlandse Reisopera presenteert volgend seizoen drie grote producties: La traviata van Verdi, Siroe, re di Persia van Hasse en Der fliegende Holländer van Wagner. Daarnaast gaat het Enschedese gezelschap nieuwe samenwerkingsverbanden met nationale en internationale gezelschappen aan.

Nederlandse Reisopera 2Het nieuwe seizoen van de Reisopera werd zaterdag voorafgaand aan de première van Don Giovanni gepresenteerd. Behalve de producties voor komend seizoen verklapte het gezelschap ook alvast een paar titels die in de verdere toekomst voorbij zullen komen: Puccini’s Tosca, Korngolds Die tote Stadt en Smetana’s De verkochte bruid (in een Nederlandse vertaling).

De Reisopera is voor de komende jaren diverse partnerschappen aangegaan. Scapino Ballet verzorgt bij alle drie de grote producties van komend seizoen de dans en het koor Consensus Vocalis zal de komende vier jaar alle koorpartijen bij de Reisopera zingen. Verder maakte het gezelschap samenwerkingen met Opera North, het Theater Magdeburg en het Oldenburgisches Staatstheater bekend.

Het Wilminktheater, waar de Reisopera zijn producties doorgaans in première brengt, gaat een nog grotere rol voor het gezelschap spelen: aanstaande zomer neemt het kantoorpersoneel van de Reisopera zijn intrek in het theater. De ateliers verhuizen in 2018 naar de Performance Factory, het voormalige Polaroid-gebouw in Enschede. Het huidige gebouw aan de Perikweg, dat de Reisopera meer dan een halve eeuw gebruikte, is verkocht aan een projectontwikkelaar. De verhuizing betekent dat de Reisopera in elk geval vijftien jaar in Enschede zal blijven.

La traviata (30 september t/m 18 november 2017)

Promobeeld van La traviata. (© Nederlandse Reisopera)
Promobeeld van La traviata. (© Nederlandse Reisopera)

Het komende seizoen opent met La traviata in een regie van Floris Visser, die na zijn enscenering van Orphée et Eurydice (Opera van het Jaar 2015) bij het gezelschap terugkeert. Visser werkt samen met de 23-jarige Venezolaans-Amerikaanse dirigent Ilych Rivas, die voor het Orkest van het Oosten staat.

De cast bestaat uit onder anderen Urška Arlič Gololičič (Violetta), Jesus Garcia (Alfredo, Anthony Michaels-Moore (Giorgio Germont) en Wiebe-Pier Cnossen (Marquis d’Obigny).

Siroe, re di Persia (26 januari t/m 24 februari 2018)

Promobeeld van Siroe, re di Persia. (© Nederlandse Reisopera)
Promobeeld van Siroe, re di Persia. (© Nederlandse Reisopera)

De NTR ZaterdagMatinee tekende in oktober 2015 voor de eerste Nederlandse uitvoering van Siroe, re di Persia, een barokopera van Johann Adolph Hasse. De Reisopera brengt nu een geënsceneerde versie van het werk.

George Petrou staat, net als in 2015 bij de Matinee, op de bok. Hij leidt het Orkest van het Oosten. Jakob Peters-Messer regisseert. Hij maakte in 2013 Tristan und Isolde bij de Reisopera, een productie die uitgeroepen werd tot Opera van het Jaar 2013.

De cast van Siroe bestaat uit onder anderen Nicholas Tamagna (Siroe), Myrsini Margariti (Laodice) en Rachel Kelly (Medarse). De voorstelling is een coproductie met het Oldenburgisches Staatstheater.

Der fliegende Holländer (20 april t/m 9 juni 2018)

Promobeeld van Der fliegende Holländer. (© Nederlandse Reisopera)
Promobeeld van Der fliegende Holländer. (© Nederlandse Reisopera)

De Reisopera sluit zijn seizoen af met Richard Wagner. Diens opera Der fliegende Holländer is te zien in een regie van de Britse regisseur/componist Paul Carr. Hij werkt samen met Benjamin Levy, die eerder De Parelvissers dirigeerde bij de Reisopera. Levy leidt Consensus Vocalis en het Noord Nederlands Orkest.

De cast van Der fliegende Holländer bestaat uit onder anderen Darren Jeffery (Holländer), Tiina-Majia Koskela (Senta), York Felix Speer (Daland), Samuel Sakker (Erik) en Ceri Williams (Mary).

Overig

In de zomermaanden, op 23 en 24 juni, brengt de Reisopera zijn pocketversie van La bohème in het Kurhaus in Scheveningen, in het kader van het Festival Classique.

Verder keert de MeezingMessiah in Koninklijk Theater Carré terug voor een derde editie. Deze vindt plaats op 9 december.

De OperaLunches van de Reisopera zijn komend seizoen behalve in Enschede ook in Leeuwarden mee te maken.

Zie voor meer informatie over het seizoen de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Van de Woerd en Riksman brengen Wolf

Volgend artikel

DNOA verzorgt lunchconcert DNO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  5 maart 2017 at 10:34

  Visser met Traviata maakt nieuwsgierig. Hasse ook. Maar waar blijven de Nederlandse solisten?

 2. Wim Berfelo
  5 maart 2017 at 11:18

  Zeer positieve ontwikkelingen bij de Reisopera. Ik verheug mij nu al op een uitvoering van “Die tote Stadt”, (eindelijk) en op Anthony Michaels-Moore als Vader Germont. Toch ook een kleine teleurstelling: Ik had graag gezien dat het Enschedese gezelschap voor de titelrol in de Fliegende Hollander een andere keuze had gemaakt. We hebben voor deze rol een internationaal vermaarde zanger, en nog wel een Enschede-er, n.l. Bastiaan Everink.

 3. Stefan Caprasse
  7 maart 2017 at 09:22

  Inderdaad, ‘Die Tote Stadt’ is ook één van mijn lievelingsopera’s!
  En als ze ‘Die Fliegende Holländer’ op een voor mij bereikbare plaats spelen… Destijds ben ik zo de ‘Tristan und Isolde’ in Maastricht gaan zien…

 4. c.horsmeier
  18 maart 2017 at 16:10

  Heer Berfelo helemaal mee eens.
  Pracht bariton die Sebastian Everink had wel op zijn plaats geweest hier in Der Fliegende Hollander, zeker als Enschede man of niet uit Enschede zelf maarwel daar in de buurt. En zeker dan ook Kelly God als Senta en Marcel Reijans als Erik onder Spanjaard.
  Zonde zoveel mooi zangers dichtbij.