Binnenkort

Opera in de media: week 11

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 11 (11 – 17 maart 2017) aandacht voor Kelly God in de NTR ZaterdagMatinee, Thomas Oliemans in Utrecht en Kurt Moll als König Marke.

Video

Maria Agresta. (© Rolando Paolo Guerzoni)
Maria Agresta. (© Rolando Paolo Guerzoni)

Bellini op Arte
De opera Norma van Bellini werd vorig jaar vastgelegd in het Teatro Real in Madrid. In de hoofdrollen zongen Maria Agresta als Norma, Michele Pertusi als Oroveso en Gregory Kunde als Pollione. Regisseur was Davide Livermore, Roberto Abbado stond voor het orkest.
Arte: zondag 12 maart om 23.20 u.

Monteverdi met Maarten Engeltjes
Rolando Villazón, Magdalena Kožená en de Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes zingen in Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi. De voorstelling in het Parijse Théâtre des Champs-Élysées is als stream te zien op Culturebox. De muzikale leiding heeft Emmanuelle Haïm, Mariame Clément doet de regie. Ook te zien op Medici.tv.
Culturebox: maandag 13 maart om 20.00 u.

Saariaho in Parijs
Werk van onder anderen Kaija Saariaho werd uitgevoerd door het Orchestre National de France onder leiding van Olari Elts. Bariton Davóne Tines was solist en ook het koor van Radio France werkte mee aan het concert in Parijs op 16 februari. Men wordt aangeraden een koptelefoon te gebruiken vanwege de geluidseffecten.
Concert Arte: on demand.

Audio

Kelly God - Lutz Edelhoff
Kelly God. (© Lutz Edelhoff)

Kelly God in de Matinee
In de NTR ZaterdagMatinee speelt het deze week bekroonde Radio Filharmonisch Orkest met het Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan werk van Berg, gevolgd door het nieuwe Requiem dat Willem Jeths componeerde. Solisten daarin zijn sopraan Kelly God en bas-bariton Andreas Wolf.
NPO Radio 4: zaterdag 11 maart om 14.00 u.

Opera Live
Zowel de BBC als NPO Radio 4 zenden zaterdag rechtstreeks de matinee van de Metropolitan Opera in New York uit. La traviata van Verdi wordt opgevoerd, met in de hoofdrollen Sonya Yoncheva, Michael Fabiano en Thomas Hampson. Het koor en orkest worden gedirigeerd door Nicola Luisotti.
NPO Radio 4: zaterdag 11 maart om 19.00 u.

Radiokoor in het Avondconcert
Het Lets Radiokoor onder leiding van Sigvards Klava zingt op 11 maart in de Catherinakerk in Eindhoven. De opname, met muziek van onder anderen Pärt, Silvestrov en Esenvalds, is een paar dagen later te horen in het MAX Avondconcert.
NPO Radio 4: dinsdag 14 maart om 20.00 u.

Kozelj zingt Berlioz
Mezzosopraan Barbara Kozelj zong op 9 maart met het Ruysdael Kwartet werk van onder anderen Schubert, Respighi en Berlioz in TivoliVredenburg in Utrecht. Aanstaande woensdag zendt NPO Radio 4 de opname uit.
NPO Radio 4: woensdag 15 maart om 20.00 u.

Nicolai bij de BBC
De opera in de donderdagmiddagmatinee op BBC Radio 3 is komende week Otto Nicolai’s Il templario. De opname werd gemaakt in Salzburg, met in de hoofdrollen Juan Diego Flórez en Kristiane Kaiser. Andrés Oroczo-Estrada stond voor de Wiener Philharmoniker.
BBC Radio 3: donderdag 16 maart om 15.00 u.

Robert Holl zingt Winterreise
In het tweede deel van het Avondconcert zendt MAX de opname uit die onlangs gemaakt werd in de Edesche Concertzaal van het optreden van bas-bariton Robert Holl, die begeleid door Roger Braun op de piano Schuberts Winterreise zong.
NPO Radio 4: donderdag 16 maart om 20.00 u.

Wein met Thomas
Onder het motto ‘Jetzt nehm den Wein!’ brengt Amsterdam Sinfonietta met de vocalisten Nikolai Schukoff en Thomas Oliemans Das Lied von der Erde van Mahler, aangevuld met repertoire van Johann Strauss jr. Het Vrijdagavondconcert in TivoliVredenburg is live te horen op Radio 4.
NPO Radio 4: vrijdag 17 maart om 20.00 u.

Weektip

Kurt Moll als König Marke
Afgelopen week overleed bas Kurt Moll. Hij werd geprezen om een lange carrière in de opera, met het werk van Richard Wagner als één van de fundamenten. Moll zong sinds 1968 in Bayreuth in rollen als Fafner in Der Ring des Nibelungen en König Marke in Tristan und Isolde.

Ook bij de Bayerische Staatsoper in München zong Moll de rol van de koning. Van één van die optredens is een opname te vinden op YouTube, met kwalitatief opvallend goed beeld en geluid. In de titelrollen zongen Jon Frederic West als Tristan en Waltraud Meier als Isolde. Marjana Lipovsek was Brangäne en Kurt Moll zong een indrukwekkende Marke. De enscenering was van Peter Konwitschny, het orkest van de Bayerische Staatsoper werd geleid door Zubin Mehta.

https://www.youtube.com/watch?v=brxXJinyjb4

Vorig artikel

Jacobs leidt Ulisse in Brussel en Amsterdam

Volgend artikel

Laurence Dale ontvangt award voor Ariadne

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    13 maart 2017 at 15:14

    Kijk voor een recensie van La Traviata ook even op blog.cinemec.nl.