AchtergrondFeatured

Laurence Dale ontvangt award voor Ariadne

Regisseur Laurence Dale heeft donderdagmiddag de award voor zijn Opera van het Jaar 2016 Ariadne auf Naxos in ontvangst genomen. De overhandiging vond plaats tijdens de seizoenspresentatie van de Nederlandse Reisopera in Koninklijk Theater Carré.

Opera van het Jaar 2016 Uitreiking
Regisseur Laurence Dale (midden) met intendant Nicolas Mansfield (rechts) en hoofdredacteur Jordi Kooiman (links).

Ariadne auf Naxos werd in december door de lezers van Place de l’Opera uitgeroepen tot Opera van het Jaar 2016. De productie van de Reisopera kreeg de helft van de bijna achthonderd stemmen. Ariadne was door vijftien operakenners genomineerd, samen met producties van De Nationale Opera en de NTR ZaterdagMatinee.

Bij de overhandiging in Carré, waar de Reisopera een extra presentatie voor pers, Reisgenoten en Amsterdamse liefhebbers had georganiseerd, prees Place de l’Opera-hoofdredacteur Jordi Kooiman het constante hoge niveau dat het Enschedese gezelschap de afgelopen jaren weet neer te zetten. “Ik sta hier niet voor het eerst. De Reisopera won de Opera van het Jaar al twee keer eerder, in 2013 voor Tristan und Isolde en in 2015 voor Orphée et Eurydice. Dat is bijzonder en verdient veel waardering.”

De Britse regisseur Laurence Dale was bij de presentatie aanwezig en nam de prijs naast intendant Nicolas Mansfield in ontvangst. Hij onderstreepte in zijn dankwoord dat Ariadne auf Naxos een teamprestatie was en roemde het enorme enthousiasme waarmee alle medewerkers zich voor de productie inzetten. Terzijde hekelde hij de drastische subsidiekorting die de Reisopera de afgelopen jaren te boven moest zien te komen. “Duidelijk het besluit van iemand die niet weet waar het over gaat en die niet ziet wat een geweldig en belangrijk werk de Reisopera doet.”

Laurence Dale heeft een lange geschiedenis bij de Reisopera, met producties van L’Opera Seria, Les contes d’Hoffmann, Il barbiere di Siviglia en La voix humaine/L’heure espagnole. Er zijn plannen voor een nieuwe productie in de toekomst. Place de l’Opera plaatst volgende week een uitgebreid interview met de regisseur.

Nicolas Mansfield onderstreepte in zijn presentatie dat iedereen recht heeft op kunst en cultuur van hoge kwaliteit en dat het niet zo zou moeten zijn dat je daar altijd voor naar Amsterdam moet. Zijn ambitie voor de komende jaren is om in het oosten van het land een culturele randstad te creëren.

Benieuwd naar het nieuwe seizoen van de Reisopera? Kijk op www.reisopera.nl.

Vorig artikel

Opera in de media: week 11

Volgend artikel

DNO geeft sneak peek van aus LICHT

De auteur

Redactie

Redactie