BinnenkortBuitenlandNieuws

Jacobs leidt Ulisse in Brussel en Amsterdam

Dirigent René Jacobs en Barokorkest B’Rock spelen deze maand Monteverdi’s opera Il ritorno d’Ulisse in patria in Brussel en Amsterdam; op 14 en 16 maart in het Paleis voor Schone Kunsten als productie van de Munt, op 18 maart in het Concertgebouw als productie van de NTR ZaterdagMatinee.

René Jacobs. (© Molina Visuals)
René Jacobs. (© Molina Visuals)

Claudio Monteverdi stond aan de wieg van de kunstvorm opera. Eerst creëerde hij L’Orfeo in Mantua (1607), later voegde haar daar in Venetië de sleutelwerken Il ritorno d’Ulisse in patria (1640) en L’incoronazione di Poppea (1642) aan toe.

In vergelijking met L’Orfeo hebben Monteverdi’s Venetiaanse werken een “werkelijke muziekdramatische levendigheid”, aldus de ZaterdagMatinee. “Met het vernuftige libretto van Giacomo Badoaro als basis vertelt Monteverdi in een kleurrijke recitatiefstijl hoe de held Odysseus (Ulisse) na tien jaar Trojaanse oorlog en tien jaar rondzwerven over de Middellandse Zee naar zijn echtgenote Penelope op Ithaka terugkeert.”

De bekende Vlaamse oudemuziekspecialist René Jacobs zet bij het eveneens Vlaamse Barokorkest B’Rock zijn tanden in Monteverdi’s partituur. De Matinee belooft dat hij zal laten horen hoe de rijke zangstijl van Monteverdi de emoties van de karakters een enorme lading geeft. De Munt belooft dat het theatrale element van de opera, zelfs in de concertante setting, bij Jacobs in goede handen is.

Jacobs werkt met een cast van gerenommeerde barokzangers, aangevoerd door bariton Stéphane Degout als Ulisse en mezzosopraan Katarina Bradić als Penelope. Verder zijn onder anderen tenor Anicio Zorzi Giustiniani (Telemaco/Giove), sopraan Mirella Hagen (Amore/Giunone) en bas Marcos Fink (Antinoo) te horen.

De uitvoeringen op 14 en 16 maart in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel beginnen beide om 19.00 uur. De uitvoering in de NTR ZaterdagMatinee op 18 maart begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Er zijn ook nog voorstelling op 19 maart in de Kölner Philharmonie en op 22 maart in het Theater an der Wien.

Vorig artikel

Kozelj: “Zingen maakt me onwijs blij”

Volgend artikel

Opera in de media: week 11

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.