Binnenkort

Opera in de media: week 15

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (8 – 14 april 2017) aandacht voor heel veel passiemuziek van Bach en Rihm, voor een Tristan und Isolde vanuit New York en voor Monteverdi.

Video

Tenor Bernard Richter. (© Kiran West)
Tenor Bernard Richter. (© Kiran West)

Passie in moderne stijl
La Passione, zo heet de Matthäus-Passion in de versie van dirigent Kent Nagano en regisseur Romeo Castellucci. Die laatste zal komend seizoen Das Floss der Medusa ensceneren voor De Nationale Opera. De uitvoering werd vorig jaar opgenomen in Hamburg. Solisten waren onder anderen Ian Bostridge, Hayoung Lee en Bernard Richter bij het Philharmonisches Staatsorchester Hamburg.
Arte: zondag 9 april om 23.40 u.

Monteverdi door Le Poème Harmonique
Het werk Selva morale e spirituale van Monteverdi wordt uitgevoerd door Le Poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre. Solisten zijn onder anderen Deborah Cachet en Eva Zaicïk.
Culturebox: maandag 10 april om 20.00 u.

Britse Matthäus
De Matthäus-Passion als een ‘fully-staged opera’ door het ensemble The Sixteen is te zien op The Opera Platform. Harry Christophers leidt het koor en het orkest in het werk van Bach, dat aangevuld wordt met muziek van James MacMillan.
The Opera Platform: donderdag 13 april om 19.00 u.

Bejun Mehta. (© Marco Borggreve)
Bejun Mehta. (© Marco Borggreve)

Händel in Madrid
Rodelinda van Händel is nog enige tijd terug te kijken op Medici.tv. Claus Guth regisseerde de opera, met Ivor Bolton als muzikaal leider. Solisten waren onder anderen Lucy Crowe (Rodelinda), Bejun Mehta (Bertarido) en Lawrence Zazzo (Unulfo).
Medici.tv: on demand.

Audio

Nieuw werk van De Roo
De NTR ZaterdagMatinee biedt vanmiddag een programma vanuit het Amsterdamse Concertgebouw met als thema ‘Vluchtelingen en dissidenten’. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder dirigent Alexander Vedernikov, met als soliste Simone Lamsma op de viool. Sopraan Julia Westendorp onderbreekt haar serie voorstellingen van KAMPVUUR voor een vocale rol in het concert, samen met mezzosopraan Olivia Vermeulen. Op het programma staan het opdrachtwerk And the centuries surround me with fire… van Matijs de Roo, het eerste vioolconcert van Prokofjev en de vierde symfonie van Sjostakovitsj.
NPO Radio 4: zaterdag 8 april om 14.00 u.

Wagner bij Opera Live
NTR Opera Live presenteert een recente opname uit New York van Wagners Tristan und Isolde. In de hoofdrollen zongen Nina Stemme en Stuart Skelton. Voor het koor en orkest van de Metropolitan Opera stond dirigent Sir Simon Rattle.
NPO Radio 4: zaterdag 8 april om 19.00 u.

Agnes Baltsa bij Ernst Daniël
In het programma Ernst Daniël hoort u een portret van de Griekse mezzosopraan Agnes Baltsa en hoogtepunten uit de opera I Capuleti e i Montecchi van Bellini.
NPO Radio 4: zondag 9 april om 18.00 u.

Stabat Mater
Het Stabat Mater van Dvorák werd afgelopen week opgenomen in Oirschot. Het werd uitgevoerd door het Brabant Koor onder leiding van Louis Buskens. Solisten waren Renate Arends, Carina Vinke, Satriya Krisna en Wiard Witholt. Ed Spanjaard deed de pianobegeleiding.
NPO Radio 4: zondag 9 april om 20.00 u.

Carolyn Sampson. (© Marco Borggreve)
Carolyn Sampson. (© Marco Borggreve)

Johannes Passion
Vanuit TivoliVredenburg zendt het Avondconcert rechtstreeks de uitvoering van de Johannes Passion uit. U hoort het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Enkele van de solisten zijn Thomas Walker (Evangelist), Benoit Arnould (Christus), Carolyn Sampson en André Morsch.
NPO Radio 4: woensdag 12 april om 20.00 u.

Stutzmann dirigeert Bach
De Matthäus-Passion van Bach wordt in de Doelen uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Laurens Collegium Rotterdam onder leiding van Nathalie Stutzmann. Solisten zijn onder anderen Jeremy Ovenden (Evangelist), Vincent Le Texier (Christus) en verder Martina Janková en Samuel Boden. Het jongenskoor in deze uitvoering komt van de Koorschool St. Bavo in Haarlem.
NPO Radio 4: donderdag 13 april om 19.00 u.

Paaspassie van Rihm
Onder het motto ‘Een eigentijdse Passie’ brengt het AVROTROS Vrijdagconcert Deus Passus van Rihm. Naast het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor hoort u als solisten onder anderen Anna Palimina, Olivia Vermeulen, Cécile van de Sant en Mark Omvlee. Dirigent is Markus Stenz.
NPO Radio 4: vrijdag 14 april om 20.00 u.

Weektip

Nog meer Bach
Het aanbod aan uitvoeringen van de passiemuziek van Bach is enorm in de weken voor Pasen. Daar hoort dit jaar ook een opname bij van de uitvoering van vorig jaar in Amsterdam. Dirigent Reinbert de Leeuw was nog maar eenmaal eerder in zijn loopbaan aan de Matthäus-Passion begonnen toen hij vorig jaar met Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor enkele uitvoeringen gaf. Over de totstandkoming daarvan maakte Cherry Duyns een documentaire. De film wordt op donderdag 13 april uitgezonden, om 22.55 uur op NPO 2.

Voor de documentaire werd een complete uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk opgenomen. Die versie draait deze weken in de bioscopen en wordt op vrijdag 14 april om 13.00 uur op NPO 2 uitgezonden. Van heel dichtbij zijn de solisten te zien, waaronder Andreas Wolf (Christus) en Benedikt Kristjánsson (Evangelist).
NPO 2: donderdag 13 en vrijdag 14 april.

Vorig artikel

Koopmans Matthäus staat als een huis

Volgend artikel

Seizoen Edesche Concertzaal 2017/2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.