AchtergrondBinnenkortFeatured

Seizoen Edesche Concertzaal 2017/2018

Met pianiste Nino Gvetadze als artist in residence trapt de Edesche Concertzaal in september zijn vijfde seizoen af. Voor liefhebbers van vocale muziek is er de serie Edesche Liedrecitals, waarin onder anderen sopraan Lenneke Ruiten te gast is.

Thom Janssen en Lenneke Ruiten zijn te gast in de serie Edesche Liedrecitals. (© Emiel Janssen)
Thom Janssen en Lenneke Ruiten zijn te gast in de serie Edesche Liedrecitals. (© Emiel Janssen)

De Edesche Concertzaal presenteert in 2017/2018 een kleine veertig concerten, ingedeeld in verschillende series. De series Wereldpianisten en Kamermuziek zijn het grootste, met artiesten als Alexander Gavrylyuk, Emanuel Ax, Nikolai Lugansky, Anna Fedorova, Paolo Giacometti, Quirine Viersen en Simone Lamsma.

Nieuw is de serie OrgelPlus, waarin het in 1882 gebouwde Ypma-orgel van de concertzaal ingezet wordt in de begeleiding van zangers en instrumentale solisten. De vocale concerten uit die serie maken ook deel uit van de serie Edesche Liedrecitals.

De serie liedrecitals wordt op 6 oktober geopend door sopraan Loes van Schothorst, die onder begeleiding van organiste Margreeth de Jong repertoire van Felix Mendelssohn, zijn zus Fanny Hensel-Mendelssohn, Clara Schumann en De Jong zelf zingt. Daaronder De Jongs Four Love Songs.

Op 4 november brengen sopraan Janet Forbes en organiste/pianiste Dorien Schouten het programma Pride and Prejudice, met muziek die Jane Austen in haar boeken beschreef en daarnaast muziek rond het lijden van Jezus, gezien door de ogen van zijn moeder Maria. Zo brengt het duo Hendrik Andriessens cyclus Miroir de peine.

De bekende Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten is op 18 november te gast. Onder begeleiding van Thom Janssen geeft ze een romantisch liedrecital, met repertoire van Hahn, Chausson, Debussy, Britten, Fanny Hensel-Mendelssohn, Liszt en Rachmaninov.

De serie wordt afgesloten door sopraan Francine van der Heijden en organiste Jetty Podt op 2 februari 2018. Hun concert draait om de Franse romantiek, met muziek van onder anderen Fauré, Chausson en Liszt, en verder aandacht voor de Nederlandse componist Hendrik Andriessen, wiens 125ste geboortedag dit jaar gevierd wordt.

Zie voor een overzicht van het volledige seizoen de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Opera in de media: week 15

Volgend artikel

Reuss' Johannes: Bach met een glimlach

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.