BinnenkortNieuws

Flemings laatste Rosenkavalier live in bios

Renée Fleming zingt op zaterdag 13 mei voor de laatste keer de rol van de Marschallin in Der Rosenkavalier. De voorstelling van de Metropolitan Opera in New York is live in verschillende bioscopen in Nederland te zien.

De Marschallin is één van de toprollen van de Amerikaanse sopraan Renée Fleming. Ze heeft overal ter wereld grote successen gevierd met de partij in Richard Strauss’ opera, recent nog in Londen en Tanglewood en een paar seizoenen terug in Washington en Wenen.

Renée Fleming in Der Rosenkavalier. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Renée Fleming in Der Rosenkavalier. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

De nieuwe productie van Robert Carsen in New York markeert haar afscheid van de rol. “A final chance to see one of our greatest sopranos sing one of the most moving characters in the repertory”, aldus de Huffington Post in zijn recensie van de première in april.

Het is voor het eerst sinds 1969 dat de Metropolitan Opera een nieuwe enscenering van Der Rosenkavalier brengt. Robert Carsen, die in 2013 met Falstaff een grote hit scoorde in New York, werkt voor zijn creatie samen met de ontwerper Paul Steinberg en Brigitte Reiffenstuel. De muzikale uitvoering komt voor rekening van dirigent Sebastian Weigle.

Fleming wordt vergezeld door onder anderen mezzosopraan Elīna Garanča, die haar vertolking van Octavian voor het eerst in New York laat zien, Erin Morley, die het jonge meisje Sophie zingt, de bekende tenor Matthew Polenzani, die de Italiaanse zanger voor zijn rekening neemt, en Günther Groissböck, die Baron Ochs vertolkt. Groissböck maakte in december vorig jaar veel indruk in Amsterdam in Parsifal bij De Nationale Opera.

Der Rosenkavalier is in Nederland te zien bij Pathé, CineMec en Theater de Speeldoos in Baarn. Deborah Voigt presenteert de uitzending. Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een preview van de productie:

Vorig artikel

Pirgu: “De hertog is mijn belangrijkste rol”

Volgend artikel

Warner richt spotlights op Szymanowski

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    4 mei 2017 at 14:55

    Garanca neemt tijdens deze veelbelovende voorstelling afscheid van het fenomeen ‘Hosenrolle’. Zie ook blog.cinemec.nl.