Home » Binnenkort, Nieuws

Herreweghe viert 70ste verjaardag in A’dam

Amsterdam5 mei 2017 2 reacties

door

Dirigent Philippe Herreweghe viert op 14 mei zijn 70ste verjaardag met een Bach-concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Het optreden draagt tevens bij aan de viering van 500 jaar Reformatie.

Philippe Herreweghe dirigeert het Collegium Vocale Gent. (© Michiel Hendrickx)

Philippe Herreweghe dirigeert het Collegium Vocale Gent. (© Michiel Hendrickx)

Philippe Herreweghe (Gent, 2 mei 1947) brengt voor het feestelijke concert zijn Collegium Vocale Gent mee, het ensemble dat hij in 1970 oprichtte. Verder heeft hij een cast geselecteerd met sopraan Dorothee Mields, sopraan Hana Blažíková, countertenor Damien Guillon, tenor Thomas Hobbs en bas Peter Kooij. Herreweghe noem het zijn “dreamteam”.

De dirigent heeft een programma samengesteld dat niet alleen zijn verjaardag luister bijzet, maar ook een steentje bijdraagt aan het Reformatie-jaar 2017. Dit jaar wordt herdacht dat Maarten Luther in 1517 zijn 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde; het begin van de Reformatie.

Met de stelling “Zonder Luther geen Bach” als uitgangspunt kiest Herreweghe voor de Mis in A (Missa Brevis), de cantate Ein feste Burg ist unser Gott en de cantate Gott, der Herr, ist Sonn und Schild, allemaal composities van de hand van Johann Sebastian Bach.

Het programma wordt eenmalig uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw en is verder nergens in Nederland te zien. Via barokaanbod.nl zijn met 15,50 euro korting kaarten te bestellen.

2 reacties »

  • Maarten-Jan Dongelmans zei:

    Proficiat maestro. Een heerlijk programma, hopelijk wordt het volle bak!

  • Dragica Klomp zei:

    De informatie op de website van het Concertgebouw klopt niet. Volgens de website van Collegium Vocale Gent bestaat de cast niet uit Mields, Blažíková en Guillon, maar oa uit Hannah Morrison en Alex Potter. Daarnaast zal de cantate ‘Mit fried und freud ich fahr dahin’ uitgevoerd worden en niet ‘Gott der Herr, ist Sonn und Schild’. Niet verwonderlijk dat dat gewijzigd is, want de solo aria uit die cantate is hetzelfde als de aria ‘Quoniam tu solu sanctus’ uit de Missa in A majeur. Niettemin een mooi programma met twee Luthercantates en een Missa Brevis, die niet zo vaak uitgevoerd wordt.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.