Binnenkort

Operadagen 2017: Uwe Leipe Mastdramnis

Operadagen Rotterdam begint komend weekend. We kijken vooruit naar het programma. Vandaag: Uwe Leipe Mastdramnis, de negende opera van de Nederlandse componist Rob Zuidam.

Scène uit Uwe Leipe Mastdramnis. (© Ben van Duin)
Scène uit Uwe Leipe Mastdramnis. (© Ben van Duin)

Rob Zuidam schreef Uwe Leipe Mastdramnis in opdracht van het ensemble Nieuw Amsterdams Peil en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, waar de opera vorig jaar in wereldpremière ging. De rol van de oude vrouw (het enige personage in de opera) schreef hij speciaal voor mezzosopraan Gerrie de Vries.

Uwe Leipe Mastdramnis (een anagram van Nieuw Amsterdams Peil) schetst een portret van de ziel op het moment van de transitie van leven naar dood. Centraal staat een oude, verwarde vrouw. Ze scharrelt rond in een enorme berg rommel; al haar bezittingen en herinneringen heeft ze erin verzameld. Geleidelijk wordt een bed zichtbaar: haar sterfbed.

“Van een hoogbejaarde dame verandert de vrouw langzaam maar zeker in de stralende diva die zij misschien ooit is geweest”, beschrijft Huib Ramaer in de programmatoelichting. “De taal die zij hanteert is fictief en volledig gericht op klank en expressie. Nieuw Amsterdams Peil zorgt met fonkelende noten voor bijzonder contrasten en een ongewone theatrale spanning.”

Gerrie de Vries kruipt in de huid van de oude vrouw. De mezzosopraan, opgeleid aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, is internationaal bekend vanwege haar interpretaties van twintigste-eeuws repertoire. Ze voerde vele werken uit die speciaal voor haar werden geschreven, waaronder Pancho Villa, liederen van Rob Zuidam en de opera A King, Riding van Klaas de Vries. Bij Nieuw Amsterdams Peil zong ze eerder in de productie The Reclining Woman.

Uwe Leipe Mastdramnis wordt geregisseerd door Jeroen de Man, een alumnus van de Toneelacademie Maastricht, die zijn carrière begon als lid van De Warme Winkel en zich de laatste jaren steeds meer op het regisseren is gaan richten.

De voorstelling wordt op 17 mei om 19.00 uur uitgevoerd in het Ro Theater. Van 18.15 tot 118.45 uur geeft schrijfster Connie Palmen een inleiding.

Zie voor meer informatie de website van Operadagen Rotterdam.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

David Prins nieuwe leider Hollands Diep

Volgend artikel

Opera in de media: week 20

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Jan de Jong
    12 mei 2017 at 14:17

    Voor wie niet naar Rotterdam kan. De voorstelling is ook op Hemelvaartsdag in TivoliVredenburg.

    https://www.tivolivredenburg.nl/nl/agenda/detail/5397/Nieuw_Amsterdams_Peil_Uwe_Leipe_Mastdramnis