Binnenkort

Opera in de media: week 23

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 (3 – 7 juni 2017) aandacht voor operette bij Ernst Daniël en op Arte en voor de geboortedag van Edward Elgar.

Video

Sonya Yoncheva. (© Julian Hargreaves / Sony Classical)

Piotr en Sonya
Operette is te horen en te zien in een recente opname uit het Festspielhaus Baden-Baden. Daar begeleidde de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern onder leiding van Domingo Hindoyan populaire aria’s uit operette en opera. De solisten waren Sonya Yoncheva en Piotr Beczala.
Arte: zondag 4 juni om 18.25 u.

Maestro Gatti
Het eerste optreden van Daniele Gatti als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest is op de late zondagavond nog eens te zien bij Arte. Vocaal werd er bijgedragen door Christian Gerhaher.
Arte: zondag 4 juni om 00.10 u.

Werther in Metz
Eerder dit jaar bracht het Opéra-Théâtre de Metz een enscenering van Werther van Jules Massenet door Paul-Emile Fourny. In de bak zat het Orchestre national de Lorraine onder leiding van David T. Heusel. In de hoofdrollen zongen de Canadese mezzosopraan Mireille Lebel als Charlotte en tenor Sébastien Guèze als Werther.
Culturebox: on demand.

Christoph Rousset. (© Eric Larrayadieu)

Tamerlano in de Munt
De opvoering van Tamerlano van Händel uit 2015 in een regie van Pierre Audi is nog eens te zien op Mezzo. De muzikale leiding had Christophe Rousset met zijn Talens Lyriques. In de hoofdrollen zongen Christophe Dumaux (Tamerlano), Jeremy Ovenden (Bajazete) en Sophie Karthäuser (Asteria).
Mezzo: donderdag 8 juni om 12.30 u.

Audio

Babylon in het Concertgebouw
Het spektakel in het Amsterdamse Concertgebouw is ook voor radioluisteraars mee te beleven. De NTR ZaterdagMatinee brengt de Nederlandse première van Babylon, een opera van Jörg Widmann en Peter Sloterdijk. Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor staan op het podium, samen met solisten als
Marisol Montalvo, Guibee Yang en Kai Wessel. Dirigenten van orkest en de koren zijn Markus Stenz, Klaas Stok en Boudewijn Jansen.
NPO Radio 4: zaterdag 3 juni om 13.00 u.

Haan in Madrid
NTR Opera Live biedt een zeer recente opname van De Gouden Haan van Rimski-Korsakov vanuit het Teatro Real in Madrid. Het libretto is gebaseerd op een tekst van Poesjkin. Voor het orkest staat Ivor Bolton, Laurent Pelly deed de regie. In de hoofdrollen zingen onder anderen (in een alternerende cast) Dmitry Ulyanov, Alexey Tikhomirov, Sergei Skorokhodov en Boris Rudak.
NPO Radio 4: zaterdag 3 juni om 19.00 u.

John Adams. (© Deborah O’Grady)

Dr. Atomic in de Barbican
Eind april was John Adams in Londen om daar zelf zijn opera Doctor Atomic te dirigeren. De concertante uitvoering in de Barbican werd gespeeld door het BBC Symphony Orchestra, de BBC Singers en een cast met bariton Gerald Finley in de hoofdrol als Robert Oppenheimer. In de andere rollen zongen onder anderen Julia Bullock, Brindley Sherratt en Marcus Farnsworth.
BBC Radio 3: zaterdag 3 juni om 19.00 u.

Operette op Radio 4
Ernst Daniël Smid besteedt zondag uitgebreid aandacht aan operette. Hij draait fragmenten uit onder meer Der Vogelhändler van Carl Zeller, Boccacio van Franz von Suppé en Die Fledermaus van Johann Strauss.
NPO Radio 4: zondag 4 juni om 18.00 u.

Weektip

Elgar jarig
Vandaag is het 160 jaar geleden dat componist Edward Elgar werd geboren. Zijn werk wordt nog jaarlijks gespeeld tijdens de laatste avond van de BBC Proms, maar omvat veel meer dan ‘Land of Hope and Glory’. The Dream of Gerontius, een oratorium uit 1899, werd in mei 2011 uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor onder leiding van Jaap van Zweden. De solisten waren Anna Stéphany, Andrew Staples en Eric Owens.

https://www.youtube.com/watch?v=ABfbz7_Zu-o

Vorig artikel

De operazomer in: Salzburg

Volgend artikel

Kaufmann maakt borst nat voor Otello

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Hein
    2 juni 2017 at 17:35

    De uitzending van De Gouden Haan op zaterdag in NTR Operalive komt live en direct uit het Teatro Real. De opera begint om 20.00 uur. We vullen het voorafgaande uur met een eerbetoon aan sopraan Marianne Blok.