AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Jonas, Eva-Maria en Ab

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 92.

Voorjaar in Salzburg
De pinkstereditie van de Salzburger Festspiele trok dit jaar niet minder dan 12.400 bezoekers, die zich niet lieten afschrikken door artistiek leider Cecilia Bartoli met een baard in Ariodante. Ze belooft voor volgend jaar weer een echte dame te zijn, als Isabella in L’Italiana in Algeri.

Het zag er – achter de schermen – overigens zo uit:

Nette jongelui
De gemiddelde leeftijd van de bezoekers aan De Nationale Opera is dik boven de 50 en bij Het Nationale Ballet is die wellicht ook aan de hoge kant. Komend weekend wordt een nieuwe generatie bezoekers verwelkomd tijdens het Young Patrons Gala. Er is ballet, er staat opera op het programma en de Veronica Drive-in Show komt voor de afterparty. Floris Visser regisseert.

Geef mij maar Amsterdam
Vreemd genoeg zijn bezoekende operasterren erg enthousiast over Amsterdam en klagen ze niet over Nutella en Airbnb-toeristen.

Op een mooie Pinksterdag
Hoge verwachtingen… die volgens de recensies en persoonlijke indrukken van bezoekers ruim werden waargemaakt. Jonas en Eva-Maria in het Concertgebouw.

Bijna zomer in Friesland
Opera Spanga brengt deze zomer La traviata van Verdi. Er wordt al aan gewerkt in de repetitiestudio.

Bescheiden zanger
Tenor Allan Clayton en componist Brett Dean werden door The Times geïnterviewd over de komende Glyndebourne-première van Hamlet. Het artikel zit achter een betaalmuur, maar de korte omschrijving van zijn vak door Clayton in de tweet is gratis en onbetaalbaar.

De wereldpremière van de opera, met naast Clayton onder anderen Sarah Connolly, is op 11 juni.

Bohème in het Kurhaus
Eind juni presenteert de Nederlandse Reisopera zijn pocketversie van La bohème, deze keer op het Festival Classique in Scheveningen.

Jamie spangled
Mezzosopraan Jamie Barton draait haar hand niet om voor bijzondere optredens. Dit jaar zingt ze het volkslied tijdens het muzikale deel van het 4th of July-vuurwerk van warenhuis Macy’s in New York.

Rossini-academie
Van 3 t/m 17 juli organiseert het Rossini Festival in Pesaro de Accademia Rossiniana ‘Alberto Zedda’. Het programma staat nu online.

Rap met Ab
Hardlopen op klassieke muziek, dat kan. Zegt onze nieuwe hardloopcoach Ab Nieuwdorp. Benieuwd of er ook vocaal-klassieke muziek bestaat die daarvoor geschikt is.

Unvollendeten van Wagner
De Duitse componist begon aan veel meer opera’s dan hij ooit voltooide. Wat we bijvoorbeeld nooit op een podium zullen zien, is ‘Männerlist größer als Frauenlist’. Toch jammer.

Handig om te weten
De regels van concertzaal en operahuis.

Van Rent naar Puccini
Gaat iemand die Rent mooi vond daarna ook naar de opera, La bohème, waarop die musical is gebaseerd? Voor één bezoekster is dat nu wettig en overtuigend bewezen.

Gedaanteverwisseling
Haar naam staat meestal helemaal achter in het programmaboekje van een opera, maar met deze timelapse-video brengt Saimir Pirgu het indrukwekkende werk van grimeuse Karin Zwaan mooi in beeld.

Thuis bij William
Al voor het zesde jaar een evenement: het muziekfestival in de tuin van William Christie, in de Zuid-Franse Vendée. Ook dit jaar weer, met aandacht voor jonge talenten.

Vorig artikel

Pracht alom in magnifieke Mariavespers

Volgend artikel

Discografie: Salome

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.