AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Sumi Jo, Pretty en Jonas

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 93.

Pretty zingt Donizetti
Opera is voor iedereen, zegt Pretty Yende. “This music is so universal – it caters for all colours and all genders and all different walks of life.” In het Royal Opera House zingt ze deze maand in het strobalendecor van de Londense productie van L’elisir d’amore.

Verhuisdozen
Aan de eindeloze verbouwing van de Berliner Staatsoper lijkt een eind te komen. Er is zelfs sprake van een heropeningsdatum: 3 oktober.

Voormalige Spatz
Van de Regensburger Domspatzen tot een vliegende carrière als liedzanger: Benjamin Appl heeft veel te vertellen.

Cio-Cio San en Kim
Naar aanleiding van de terugkeer van de musical Miss Saigon op Broadway dook Operawire in de verschillen en overeenkomsten tussen de musical en de opera waarop deze gebaseerd is, Madama Butterfly.

Violetta gestreamd
De Traviata-productie uit 2014 van het Glyndebourne Festival is nog een paar dagen als stream te bekijken. Venera Gimadieva zong Violetta en Michael Fabiano was Alfredo.

Aida Garifullina
Maak kennis met een nieuwe ster aan het operafirmament.

Alles over Otello
Otello van het Royal Opera House – ook te zien in de bioscopen – gaat over een dikke week in première, met Jonas Kaufmann in de hoofdrol. Alles wat u weten wilt, staat in dit artikel van het operahuis.

Meezing Zingdag
De kans voor amateurzangers om samen met het Nederlands Kamerkoor en onder leiding van Peter Dijkstra en Klaas Stok te zingen.

Cardiff is begonnen
Zangeres Sumi Jo is, samen met onder anderen Dame Kiri Te Kanawa en Grace Bumbry, lid van de jury voor Cardiff Singer of the World. De wedstrijd duurt nog tot en met 18 juni.

Familiefoto
Nog tien dagen tot de eerste voorstelling van een nieuwe Rheingold bij de Deutsche Oper am Rhein. Hier is vast een kiekje met de drie dochters.

Glyndebourne heeft een hit
Hoewel tijdens zijn leven opera werd uitgevonden, schreef William Shakespeare nooit een libretto. Wel toneelstukken, waaronder Hamlet. Dat vormt de basis voor de nieuwe opera van Brett Dean, die afgelopen weekend vooral lovende recensies kreeg. “The true essence of Shakespeare’s play, superbly sung and acted”, vond David Karlin.

Niet weer een barbecue-schort
Vader heeft vast al van alles, maar mogelijk dit nog niet.

Zitten blijven
Schrijver Steven Moffat vindt pauzes in voorstellingen stom. Hij zette een debat in over nut en noodzaak van een pauze en kreeg dirigent Sir Simon Rattle aan zijn kant.

Nog even geduld
Het programma voor de NJO Muziekzomer staat bijna online. Om al naar uit te kijken voor operaliefhebbers is de productie van Hänsel und Gretel door de Dutch National Opera Academy.

https://twitter.com/NJOrkest/status/874229796896690177

Oh, Champs-Élysées
In Parijs is meer opera dan enkel in de Bastille en de Garnier. Dit bijvoorbeeld.

Bregenz goes Dutch
Deze zomer heeft de programmering van de Bregenzer Festspiele Nederlandse inbreng: Mosè in Egitto van Rossini zal worden geregisseerd door Lotte de Beer en belicht door Alex Brok. Deze week beginnen de repetities en bas-bariton Andrew Foster-Williams nam vast een kijkje bij het decor.

https://twitter.com/Foster_Williams/status/873980402565861376

Zanger in toren
Countertenor Iestyn Davies zingt in Benjamin Brittens opera A Midsummer Night’s Dream. Het is een productie voor het Aldeburgh Festival 2017. Hij blogt over zijn verblijf in de Martello Tower.

Wijntip
Stéphane Degout zou, als hij niet zo druk was met zingen, wellicht een foodblogger zijn. Gelukkig zingt hij veel. Dit is zijn wijntip.

Vorig artikel

Barcelona: een ideale operabestemming

Volgend artikel

Grove weergave heldenepos Roeland op HF

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.