AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: René, Lisa en Paul

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 97.

Parijse podcast
De podcast, een audio-item dat je kunt streamen of downloaden, was nooit echt weg, maar is de laatste maanden helemaal terug in de aandacht. Ook Place de l’Opera presenteert binnenkort zijn ‘podcast 2.0’. Deze van de Opéra de Paris gaat over La Cenerentola.

Komend seizoen in New York
Het operaseizoen is grotendeels voorbij, maar als de barbecue-houtskool weer op is en de koelboxen leeg zijn, begint het nieuwe seizoen alweer. Hier nog even de programmering van de New Yorkse Metropolitan Opera in het kort.

Kammersänger en suite
De bas René Pape werd afgelopen week onderscheiden met de titel Kammersänger van de Bayerische Staatsoper. Hij werd al eerder geëerd met die titel door de Staatsoper Berlin. Pape zingt deze zomer König Marke in Tristan und Isolde tijdens de Bayreuther Festspiele.

Nieuwe Rake’s
De eerste recensie van The Rake’s Progress, onder regie van Simon McBurney, is verschenen in de New York Times. De opera van Stravinsky eindigt volgens recensente Micaela Baranello met de boodschap: “Get off Twitter!” Het Orchestre de Paris krijgt weinig lof, maar dat zal in Amsterdam, als de productie in februari 2018 bij De Nationale Opera gaat, vervangen zijn door het Nederlands Kamerorkest. De cast blijft vrijwel ongewijzigd.

https://twitter.com/ZerbinettasBlog/status/884158941374148608

Pride in opera
In sommige landen is juni de Pride-maand, maar elders zijn juli en augustus de maanden waarin er extra aandacht is voor de positie van LGBTQ’s. Amsterdam volgt begin augustus. Operawire zette een aantal opera’s op een rij met een gay- of transgenderthema.

Nieuw werk van Netrebko
Er komt nieuw werk op cd aan van Anna Netrebko. Met haar echtgenoot Yusif Eyvazov nam ze Romanza op, een cd met werk van Igor Krutoy, die wordt gecombineerd met een tweede cd vol aria’s die al eerder werden uitgebracht. Deutsche Grammophon brengt deze week ook de release van Wagners Lohengrin op dvd, met dirigent Christian Thieleman.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/883341455393161216

Smelten met Jonas
Jonas Kaufmann kocht in Londen ‘rainbow-ijsjes’. Zijn fans zullen ook wel smelten van dit beeld.

Bijna-doden in het publiek
Dominic Dromgoole, voormalig directeur van het Globe Theatre in Londen, zet kritische kanttekeningen bij het fetisjisme van het ‘jonge publiek’ dat theatermakers willen bereiken.

Zambello over fundrasing
Artistiek directeur Francesca Zambello van de Washington National Opera vertelt over het nut en de noodzaak van fondswerving. “Every day is about raising money somehow, every single day.”

Voor iedereen
Lisa Scen, een gepensioneerd kokkin, ging opgedoft voor het eerst naar de opera. Of beter: de opera kwam naar haar toe. In Rome.

Salve Regina
Paul McCreesh, oprichter en artistiek directeur van het Gabrieli Consort & Players, blijkt een ordentelijk type.

Opera 2.0
Het eerste social network voor de operabranche is online.

Vorig artikel

Robeco brengt SummerNight at the Opera

Volgend artikel

Burggraaf zingt nachtmuziek bij Robeco

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.