AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Marcel, Eric en BMW 7

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 99.

Klapserie
Elke voorstelling begint en eindigt ermee: applaus. Op de website van de Oper Stuttgart loopt een serie korte artikelen over de betekenis van applaus en hoe dat door allerlei betrokkenen ervaren wordt. Deze keer komt het publiek aan het woord: “Zwischen den Sängern pausiere ich jedoch mit dem Applaudieren, weil es sonst zu anstrengend wäre.” Onderaan het verhaal staat een link naar vorige afleveringen.

Platform-vakantie
Sinds een paar jaar werkt een groot aantal operahuizen samen in The Opera Platform. Dat biedt gratis streams van producties, live en on demand. Tot september is het even alleen on demand, op 1 september opent het seizoen met Tosca rechtstreeks uit Oslo.

Tot die tijd staat onder meer de opera L’écume des jours online. In de productie van de Oper Stuttgart zingt tenor Marcel Beekman.

Rameau out of the box
Populair op YouTube is de “unboxing”-video. Iemand pakt iets uit (een tv, een nieuwe smartphone) en laat voor de camera zien wat er allemaal in de doos zit. Een zoekopdracht op YouTube op “unboxing” geeft 64 miljoen hits. Middle C Music heeft er een vaste kracht voor: Max The Unboxer. Spannende televisie!

Opera uit het Verre Oosten
Twee jaar na de wereldpremière in Hong Kong komt Datong: The Chinese Utopia van componist Chan Hing-yan naar Londen.

Van lirico-spinto naar mezzo
Natasha Novitskaia ging van sopraanrollen naar het mezzo-fach: “It’s all about the right teacher.”

Echte Wagner in de zaal
Als tenor Stuart Skelton in september een Wagner-recital geeft, wordt hij ingeleid door een échte Wagner, Antoine, die voluit Antoine Amadeus Wagner-Pasquier heet en de achterachterkleinzoon is van Richard. Hij kan ook nog zeggen dat Franz Liszt zijn over-over-overgrootvader is.

Levy in Kazachstan
De zangcompetitie Operalia wordt dit jaar in Kazachstan gehouden. Eén van de deelnemers is een voormalige Belvedere-winnaar. In 2015 werd Levy Sekgapane eerste bij de Amsterdamse editie van het concours.

Purcell op elektrische gitaar
Eén van de vocale gasten op het festival Wonderfeel, dat afgelopen weekend afwisselend onder (veel) stralende zon en (soms toch) stromende regen werd gehouden, was sopraan Nora Fischer.

Adams en de girls
De nieuwe opera van John Adams past op naar schatting twee pakken printerpapier. Hij is er helemaal klaar mee.

Scaramouche, can you do the fandango?
Siri, de spraakcomputer van Apple, reageert op onderstaande zin. Als je hem tegen Google zegt, komt die met het hoesje van Bohemian Rhapsody.

BMW-gesprek
Het gesprek met Jonas Kaufmann voor de première van Andrea Chénier in München komende vrijdag vond plaats in een bepaald type auto uit het duurdere segment. U kunt het hier terugzien.

Katie doet Ariadne in ‘18
Over een jaar vindt de 2018-editie plaats van het Festival d’Aix-en-Provence. Op het programma dan onder meer Strauss’ Ariadne auf Naxos in een regie van Katie Mitchell.

Lohengrin in Bayreuth
Bayreuth stelt de zangers in zijn Lohengrin-productie van 2018 op originele wijze voor. Anja Harteros doet mee, maar ook tenor Eric Laporte. Hij zong een paar jaar geleden Alfredo Germont in La traviata bij Opera Zuid.

Voor tenor Roberto Alagna wordt het een dubbel debuut: zowel voor deze rol als voor het festival wordt het zijn eerste keer.

Jobs gezongen
Onze recensente vond dirigent Michael Christie “ijzersterk” in de nieuwe opera over Steve Jobs. In dit interview zegt hij: “For me, the greatest challenge in doing a world premiere is that we are creating tradition.”

Opera in de stad
In Londen wordt deze zomer tijdens de BBC Proms niet zo gek veel gezongen, maar er is wel Opera in the City. Het festival begint op 1 augustus.

Vorig artikel

Santa Fe doopt opera over Steve Jobs

Volgend artikel

Travelling in Baroque viert jubileum

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Guus Mostart
    26 juli 2017 at 01:02

    Eric Laporte was al eerder in Nederland te zien en te horen. Hij vertolkte de rol van Belmonte in Die Entführung aus dem Serail voor de Nationale Reisopera in 2007.