BinnenkortNieuws

Deanes We cannot sleep in wereldpremière

Het Grachtenfestival brengt op 12 augustus We cannot sleep in wereldpremière in het Machinegebouw van de Westergasfabriek. De nieuwe opera van componist en regisseur Luke Deane draait om virtual reality.

Productiebeeld van We cannot sleep. (© Grachtenfestival)

Luke Deane (1990) maakte in 2015 de nieuwe voorstelling 3 Cars bij het Grachtenfestival. Hij is nu opnieuw gevraagd om een nieuw werk te ontwikkelen. Uit nieuwsgierigheid en vanuit zijn zoektocht naar een andere benadering van opera koos hij voor virtual reality als thema.

In We cannot sleep ontstaat een bijzondere vriendschap tussen een vrouw en een jong meisje dat in haar dromen verschijnt, soms in de hoedanigheid van een vogel. Hun relatie ontvouwt zich in de virtuele realiteit en in de ‘echte’ wereld. Bezoekers krijgen een VR-headset, die ze tijdens de voorstelling afwisselend op en af zetten.

De rol van de vrouw wordt vertolkt door mezzosopraan Ekaterina Levental. Het meisje komt voor rekening van de 16-jarige Leo Shibata, afkomstig uit de Talentenkoren van Nieuw Vocaal Amsterdam.

We cannot sleep is gecomponeerd voor een ensemble met viool, altviool, cello, contrabas en slagwerk. Annechien Koerselman is als coach en artistiek begeleider bij de productie betrokken.

De wereldpremière van We cannot sleep vindt plaats op 12 augustus om 17.00 uur. Dezelfde dag is er nog een voorstelling, om 20.30 uur. Verder zijn er op 14 en 15 augustus telkens twee voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van het Grachtenfestival.

Hieronder een making-of-filmpje dat eerder dit jaar gemaakt werd:

Vorig artikel

Zaharia en Sekgapane winnen Operalia

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jamie, Grace en Michel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.