Buitenland

Zaharia en Sekgapane winnen Operalia

De Roemeense sopraan Adela Zaharia en de Zuid-Afrikaanse tenor Levy Sekgapane hebben op zaterdag 29 juli de 2017-editie van Operalia gewonnen. De finale vond plaats in Astana en is nog terug te zien op Medici.tv.

Operalia vierde zijn zilveren jubileum in de Astana Opera. (© Albert Bergonzo / CC BY-SA 4.0)

Operalia, de internationale zangcompetitie van Plácido Domingo, vond dit jaar voor de 25ste keer plaats. Afgelopen week namen veertig zangers deel aan de eindronden. Veertien van hen haalden de finale in de categorie opera, vijf zangers werden geselecteerd voor de categorie zarzuela (deels dezelfde zangers als in de categorie opera).

Levy Sekgapane, winnaar bij de heren, won twee jaar geleden ook het Belvedere-concours in Amsterdam. Adela Zaharia, winnares bij de vrouwen, is momenteel ensemblelid bij de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. Ze won zaterdag ook de Pepita Embil Prize of Zarzuela. De Italiaanse tenor Mario Ciaponi won de zarzuelaprijs voor heren.

De tweede prijs in Astana ging naar de Russische sopraan Kristina Mkhitaryan en de Italiaanse tenor Davide Giusti. De derde prijs werd overhandigd aan ‘local hero’ Maria Mudryak, een sopraan uit Kazachstan, en de Zuid-Koreanse bariton Leon Kim. Mudryak en Kim wonnen eveneens de publieksprijs.

De volledige uitslag is te vinden op de website van Operalia.

Hieronder twee fragmenten van de winnaars. Adela Zaharia zingt ‘Martern aller Arten’ uit Die Entführung aus dem Serail, Levy Sekgapane zingt ‘Languir per una bella’ uit L’italiana in Algeri, opgenomen tijdens het Belvedere in 2015.

Vorig artikel

Jeannette van Schaik: verslaafd aan opera

Volgend artikel

Deanes We cannot sleep in wereldpremière

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.