BinnenkortNieuws

31ste Dag van de Romantische Muziek

Aanstaand weekend (19-20 augustus) wordt in Het Park in Rotterdam voor de 31ste maal de Dag van de Romantische Muziek gehouden. Het festival is uitgegroeid tot het grootste klassieke muziekfestival van Rotterdam. Naast veel instrumentale (kamer)muziek wordt er dit jaar ook weer gezongen.

Het door de architect Zocher ontworpen park in Rotterdam werd halverwege de negentiende eeuw geopend. Anders dan het Amsterdamse Vondelpark – ook een ontwerp van Zocher – heeft het geen eigen naam. In Rotterdam staat het bekend als ‘Het Park’. Componist en pianist Franz Liszt heeft er in 1854 nog opgetreden, tegenwoordig vormt de Euromast het herkenningspunt van het park.

Tijdens de jaarlijkse muziekdagen kleden traditiegetrouw niet alleen de optredende musici zich in stijl, ook veel bezoekers dragen outfits naar de mode van vervlogen tijden, met lange jurken en hoedjes.

Op zaterdag 19 augustus treedt zangeres Dina Medina op. Haar specialiteit is de morna, de muziek van Kaapverdië. In Franse stijl is de muziek van Davine, de zangeres die in 2012 het Concours de la Chanson in Amsterdam won. Het Trio sodade verbindt de muziek van Kaapverdië met die van Portugal en Brazilië.

Op zondag 20 augustus opent Ropera aan de Maas (vroeger: Koor van de Rotterdamse Opera) de tweede dag. Op het hoofdpodium treden de dertig ervaren koorzangers op met een gevarieerd programma van koorstukken uit opera’s van Verdi en Mozart. In de finale brengt Ropera aan de Maas het succesnummer uit Feyenoord de Opera, ‘Glorie aan het team van rood en wit’.

Later die zondag kan de liedliefhebber opnieuw terecht op het hoofdpodium. Daar geeft mezzosopraan Janneke Schaareman, begeleid door pianist Mark Toxopeus, een optreden met repertoire van drie uiteenlopende componisten: Reynaldo Hahn, Richard Strauss en Gustav Mahler. Van die laatste brengt het duo een selectie uit de Rückert-Lieder.

Onder de titel Veronika’s Secret klinkt ’s avonds om 19.30 uur lichtere muziek op het Van Beek-Donner-podium. Veronika Kocsis brengt dan een selectie van composities en bekende popsongs gegoten in een jazzy jasje. Ze wordt begeleid door Luke Kemmett.

Andere bekende musici die in Het Park zullen optreden, zijn contrabassist James Oesi en het DoelenEnsemble. Daarnaast zijn er dichters en is er veel culinair aanbod, een romantische markt en speciale activiteiten voor kinderen.

De toegang tot alle podia en activiteiten van de Dag van de Romantische Muziek is gratis. Ondanks de gestegen kosten houdt de organisatie daaraan vast om de drempel voor de bezoekers laag te houden. “Juist de laagdrempeligheid vinden wij één van de meest romantische elementen aan ons festival. Als wij niet tot het uiterste zouden gaan om dat zo te houden, zou dat niet romantisch zijn. Strijden voor wat je belangrijk vindt, is Rotterdams en romantisch tegelijkertijd.”

De organisatie roept de bezoekers op een kleine donatie te doen en verder vooral te genieten. Met een knipoog naar een hit van popzanger Prince zegt men: “Party like it’s 1799.”

Zie voor meer informatie de website van de Dag van de Romantische Muziek.

Vorig artikel

Cd-zomer: Gundula Janowitz' verjaardag

Volgend artikel

Opera in de media: week 34

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.